Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneå 2010

Året i bild

Startsida

Bilder och minnen från 2010

Björk

Lilla Julafton den 28 november!

På Första Advent, den 28 november, firades "Lilla Julafton" i Hörneå Bygdegård. Arrangörer var Margareta & SvenEric, Barbro & Åke samt Göran & Mervi.

Kvällen var trevlig och välbesökt. Risgrynsgröt, julskinka, www.nikeairmax90dam.biz glögg och pepparkakor avnjöts. Tomten kom på besök trots att det bara var november!

(Bilder mottages tacksamt av redaktören, som tyvärr tillbringade denna afton på jobbet.)

Björk

Höstfest den 13 november!

Höstfest

Lördagen den 13 november arrangerade Kenneth & Marie och Stefan & Sara höstfest i Bygdegården.

Höstfest

Marschallerna lyste upp i höstmörkret och stämningen var ytterligt god. Många väsentligheter (och en del annat) avhandlades.

Höstfest

Kanske handlar samtalet om det alldeles nyinköpta kylskåpet som ståtar i bakgrunden!

Höstfest

Unga fröken Tyra Norlin-Rehnmark deltog, tillsammans med föräldrarna Elisabeth och Patrik, i sin allra första höstfest.

Björk

Cafékväll den 27 oktober "Piratjakt i Adenviken"!

Föredrag om Adenviken

Onsdagen den 27 oktober arrangerades"Cafékväll" i Bygdegården. Gunnar Engström berättade om svenska marinens insats i Adenviken sommaren 2009.

Eklunds och Hahlins

Paren Eklund och Hahlin - Ceder resonerade om "vem som borde figurera på hemsidan".

SvenEric, Wille och Eva

SvenEric, Wille och Eva drack kaffe och funderade sannolikt på piratjakt.

Forsgrens

25 nuvarande och förutvarande Hörneåbor hade denna, sällsynt mörka, regniga och blåsiga, afton sökt sig till Bygdegården.

Maggan och Mervi

Under kaffepausen avhandlades allehanda väsentligheter, dessutom gavs möjlighet att beskåda samt njuta av de nymålade väggarna.

Jonsson och Jonsson

Förhoppningsvis kommer i att träffas under fler Cafékvällar i vinter.

Björk

Målning av stora salen i Bygdegården!

Äntligen, efter lång tid av planering och färgval, skulle stora salen i Bygdegården målas om. Under fem kvällar i oktober 2010 träffades en liten grupp idoga målare för att försköna Bygdegårdens interiör.

Kenneth och Lars

Fastighetsansvarige Kenneth Eklund och kassör Lars Jonsson ansvarade för måleriarbetets praktiska och ekonomiska aspekter.

GunnarTord

Gunnar och Tord spacklade och målade - högt och lågt!

UlfBengt

Även Ulf och Bengt kämpade hårt med färgburkar och spackel.

Björk

Surströmmingsfest den 27 augusti!

Årets "surströmmingsfestarrangörer" Eklunds och Frölings, rapporterar, efter fullgjort uppdrag följande:

Surströmmingsburkar

En lyckad kväll med trettiotvå till synes nöjda deltagare.

Anna

Anna Carlsson hade kvällens tjusigaste macka! 

Rita Andersson

Vid paus hade vi en tipsrunda runt Bygdegården med lite kluriga frågor om t.ex Botniabanan mm. som ju invigdes samma helg. En tävlande hade alla rätt - Rita Andersson. Rolf Rehnmark och fru Maria Lithell delade andra priset - dom fick dela på en chokladkaka

Därefter kaffe med hembakt jättegod chokladkaka med grädde.  Marie Jansson - bagarbarnet  :-) hade bakat.

Håkan, Ulla-Britt och Estrid

Stämningen var trivsam och familjär och man verkade hade mkt att diskutera men eftersom inte Sven-Erik var med så var det sparsamt med sång vilket man verkade nöjda med trots allt. Endast en snapsvisa brändes av.

Bröderna Carlsson

Det var inte så många barn på kalaset men dom som var där var glada vilket syns på bilderna.

Surströmmingsgäster

Många deltagare verkade trivas så till den grad att man knappt ville gå hem. Man satt kvar länge o hade kul runt borden vilket vi arrangörer gärna stod ut med :-) Vi fick lov att varsamt städa ut dom vid 22.30 tiden.

Inget lotteri pga brist på tid och vinster att dela ut.

En lista på vad som ungefär åtgår på en dylik fest har upprättats för att underlätta för nästa års arrangörer.

Tord, Aneth, Kenneth o Marie

Björk

Invigning av grillplatsen den 18 augusti!

Onsdagen den 18 augusti var det dags att inviga Bygdegårdens nya grillplats. Efter ett förslag inlämnat till styrelsen, en brunnsring donerad av Karl-Johan Lundström, idogt arbete på städdagen och slutligen sommararbete av Leif Borch och Ulf Hahlin - skulle grillplatsen invigas.

Invigning

Det var soligt och vackert. En antydan till sensommarsvalka kunde dock anas i luften. Tolv personer hade, utrustade med grillkol, ved, grillmat, dryck - och även campingmöbler, samlats kring eldstaden.

Invigningsbjörken

Arrangemanget inleddes pampigt med att Ulf Hahlin högtidligt, med några välriktade yxhugg, högg av "invigningsbjörken". Därefter grillades allehanda läckerheter såsom korv, av olika, slag, kött, majs och paket med hemligt innehåll.

Familjen Jonsson

Under kvällen berättades historier om sällsamma tilldragelser i Hörneå. Det var björnar, tjuvjakt (med all sannolikhet preskriberad) och historiska Hörneåbor. Det talades också om vittra vid Vännmans Mora, vittra vid Engströms gamla ladugård, vittra som försökte ta unga pojkar vid Mjösjön och om den unga flicka som bortrövades för att giftas bort med vittra. Efter denna afton står det klart att vi måste arrangera berättarkvällar. Det finns mycket som behöver berättas.

Familjen Ceder-Hahlin

Grillplatsen blev invigd, slutbesiktigad och provgrillad. Vi som var med tackar för en trevlig kväll och för allt arbete som är nedlagt av Bygdegårdsföreningens medlemmar! Övriga bybor hälsas välokmna till nästa grillkväll!

Lena Lindholm

Björk

Midsommarutflykt den 19 juni

Lördagen den 19 juni var det dags för byns årliga sommarutflykt till Mjösjön. Alla tillgängliga solstrålar verkade denna dag vara riktade mot Stockholm och Kronprinsessans bröllop. I Hörneå regnade det - ganska mycket. Detta bekymrade förstås inte oss. Vi trodde nog att det skulle klarna upp, även i Hörneå, framåt kvällen. Det konstiga var dock att regnet bara ökade i styrka. När grillmaten skulle packas ner i ryggsäckarna kunde nederbörden närmast beskrivas som skyfall.

Då infann sig en viss tveksamhet hos undertecknad. Jag lämnade ryggsäcken hemma, men iklädd stövlar, regnkläder och paraply, begav jag mig till Bygdegården för att resonera med eventuella utflyktsentusiaster. Entusiasterna fanns där. Gerd Ceder och Ulf Hahlin var, som alltid, fast beslutna att genomföra utflykten. Efter visst övervägande, och efter konfererande med familjen Borch - Sjöström beslutades dock att istället förlägga evenemanget till Borch & Hahlins utsökt vackra lilla stuga.

Midsommar 2010

Leif, Siv, Gerd och Ulf framför kaminen i stugan.

Midsommar 2010

Lite senare under kvällen anslöt sig den yngre generationen till sällskapet.

Midsommar

Många intressanta minnen och historier berättades denna afton. Ni borde alla ha varit där!

Vi blev till sist åtta personer och en hund, som trotsade regnet och som fick uppleva en trevlig grillkväll i en fantastisk stuga. Det fortsatte att regna och genom den öppna stugdörren kunde vi njuta av den vackra, färgintensiva, glittrande, doftande försommargrönskan.

Lena Lindholm

 

Björk

Städ- och röjningsdag den 29 maj

Det var ganska gråmulet, och det småregnade - nästan hela dagen - lördagen den 29 maj. Detta var emellertid dagen då Hörneås vägar och bygdegård skulle vårstädas och snyggas upp, och inget regn kan stoppa städtörstande Hörneåbor. Klockan 9:00 var det uppställning för inspektion och arbetsfördelning utanför Bygdegården.

Sune organiserar

Sune Lundström organiserade arbetet med vägunderhållet.

Margareta organiserar

Margareta Bergström strukturerade insatserna i Bygdegården.

.Planering

Rolf, Sören, Stefan och Gunnar utvärderar dagens insatser och planerar vidare.

Leif röjerPjotr röjer

Utanför Bygdegården röjde bla Leif och Pjotr.

SlipningSlipning

Inne i Bygdegården slipades panelerna inför kommande målning. Energin flödade och slipdammet rök.

UgnsrengöringGun och Mona.

Köket städades, ugnen rengjordes och Gun och Mona serverade palt. (Redaktören åt, för första gången i sitt liv, palt. Detta måste betraktas som ett viktigt moment i utbildningen till norrlänning. Smakupplevelsen var otvivelaktigt mycket bättre än förväntat.)

Paltservering

Efter tungt arbete i regnet uppskattades en god lunch med äkta norrländsk arbetarmat - av Karl-Erik, Sune och Leif.

Färgval

Under lunchen genomfördes en "folkomröstning" för att välja ny färg till stora lokalens väggar. Här försöker Margareta, assisterad av Martin, övertala Barbro och Karl-Erik att välja "rätt färg".

Vindstrappan

Vindsröjningen var inte så omfattande i år, men vinden och vindstrappan städades förstås. Det verkar ha varit roligt!

Grillplats

Vid flaggstången påbörjades iordningställandet av Bygdegårdens nya grillplats. Brunnsringen som Karl-Johan Lundström distribuerat ställdes på plats. På bilden planerar grillkommittén det fortsatta arbetet.

Entrédörr

Hörneås egen byggnadsantikvarie Ulf Hahlin hade, med stor yrkesskicklighet och respekt för materialet, totalrenoverat Bygdegårdens vackra entredörrar. Dörrarna hängdes tillbaka på sin plats under städ- och röjningsdagen. (Arbetet med dörr-renoveringen kommer att presenteras i en separat artikel.)

Under eftermiddagen fortsatte fejandet i Bygdegården och röjsågarna hördes dåna i många timmar. Hörneå var vackert redan innan men nu är det dessutom städat. Underhållsarbetet fortsätter dock. Till hösten skall tex snöpinnar sättas ut längs vägarna och inne i Bygdegården skall väggarna målas - i en lindblomsgrön färg.

Hörneå 20100530 Lena Lindholm

Björk

Föreningsstämmor för Vägsamfällighetsföreningen och Bäcken ByaNät den 6 maj

Torsdagen den 6 maj samlades medlemmarna i Hörneå Vägsamfällighetsförening och Bäcken ByaNät till Föreningsstämmor.

Engagerade föreningsmedlemmar. I förgrunden syns Sune Lundström och Gun Jonsson.

Anna och SvenEric

Vägsamfällighetsföreningens avgående sekreterare Anna Carlsson och ordförande SvenEric Bergström.

Leif och Åke

Bäcken ByaNäts sekreterare Leif Borch och ordförande Åke Gunnarsson. Tv ses SvenEric Bergström och Stefan Gunnarsson.

Lars, Kenneth och Eva

Vägsamfällighetsföreningens kassör Lars Jonsson, Kenneth Eklund och Bäcken ByaNäts kassör Eva Eriksson.

Björk

Valborgsmässofirande

Fredagen den 30 april firades, traditionsenligt, Valborg vid Hörneå Bygdegård. Stockelden tändes kl 19:00 av Stefan Gunnarsson. Kring elden arrangerades tipsrundor och vårallsång. Vårsolen strålade, detta år, ovanför molnen och regnet stannade i molnen.

Valborg 2010

Efter utomhusaktiviteterna serverades kaffe och/eller varm korv i Bygdegården. Antiklotteri samt oröstning i Becken.se`s fototävling genomfördes. Vinnare i fototävlingen blev: SvenEric Bergström. Valborgsmässofirandet var välbesökt av såväl Hörneåbor som andra.

Lena Lindholm försökte leda "vårallsången".

Björk

Bygdegårdsföreningens Föreningsstämma

Torsdagen den 18 mars samlades Bygdegårdsföreningens medlemmar till Föreningsstämma. Bo Sjöstedt valdes till stämmans ordförande. Föreningens avgående ordförande Kicki Forsgren samt avgående sekreterare Anna Carlsson avtackades, med blommor, för sina insatser för föreningen.

Anna Carlsson

Anna Carlsson avtackades efter många år vid tangentbordet.

Kenneth Eklund

Valberedare Aneth Fröling och Gun Jonsson framförde föreningens tack till ett flertal personer, för deras insatser för Bygdegården och föreningen. Här tackas fastighetsansvarige Kenneth Eklund.

Bygdegårdsföreningen

Efter förhandlingarna serverades kaffe - och annat förhandlades.

Björk

Vårvinterutflykt till Mjösjöstugan

Lördagen den 27 mars var det dags för vårvinterutflykt till Mjösjöstugan. Enligt annonsen skulle vi "grilla och njuta av vårsolen". Solen uteblev, men utflykt blev det ändå. Läs om denna även i ett speciellt reportage.

Ulf Hahlin och Gunnar Engström

Eftersom vårvädret inte riktigt hann fram till vårvinterutflykten, blev det korvgrillning inne vid brasan.

Håkan och Ulla-Britt

Lite småkyligt var det nog vid väggen med trasigt fönster. Håkan och Ulla-Britt var emellertid välklädda för "skoterkyla".

I brist på vårsol kunde vi i alla fall njuta av lite vårljus. Familjen Gunnarsson anlände med skoter.

14 personer, varav sex skidåkare, och en hund deltog i evenemanget.Här förbereder Sanna Borch och Ulf Hahlin återfärden mot civilisationen.

Björk

Besökare