Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneå 2017

Året i bild

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bilder och minnen från 2017

Årskavalkaden för 2017 är lite fördröjd, av tidsmässiga skäl - eller i klarspråk - tidsbrist. Året som gått var händelserikt. Inte minst byggnadsmässigt, med flera nya hus på gång i byn.

Vi plockar ihop några bilder från året, och låter bilder och artiklar tala sitt eget språk. De två första bilderna är från artikeln "Mjösjöstugan vintern 2017". Redaktör Lena Lindholm pekar ut åkriktningen för året i alla fall för Bygdegårdsföreningen där Lena är Ordförande.

Becken Skidstadion 2017

Året var 2017
kom och gick

Skoterskyltar

En vy som berättar om skoterns framtid!

Gunnar Engström, 2018-03-10

Björk

Tuppholmen januari 2017

En av många vinterpromenader och vacker natur i Hörneå och Hörnefors. Här exemplifieras detta av Tuppholmen 2017-01-15.

Fabriksvikens blomster

Tuppholmen kl 13.30

Tuppholmens topp

Småbåtshamnen vid Tuppholmen

Centrala Hörnefors

Björk

Järnväg och kontaktledningar

Ett udda tema på Becken-Webben, men med stort intresse hos läsare, handlade om kontaktledningar utmed järnvägen. Redaktionen fick stöd av expertis på området.

Redaktör Lindholm: När man promenerar längs Botniabanan, en solig vårvinterdag som denna, kan man förundras över mycket. Jag undrar t.ex varför det hänger så ohyggligt många kablar över järnvägen. Varför är det ibland en och ibland två kontaktledningar? Ovanför respektive kontaktledning hänger ytterligare en sladd som jag förmodar fungerar som något stöd. Själva elleveransen verkar ske via sju elkablar - kan det verkligen vara nödvändigt?

Sen undrar jag också vad det är för små propellrar som snurrar och glittrar på vissa sekvenser av ledningen!

Clas Larsson ger svar: Jag är teknikchef på Sweco Rail med ansvar för bl.a. Kontaktledning. Jag jobbar också med besiktning och granskning av kontaktledningsteknik. Dessutom undervisar jag i kontaktledningsteknik.....

 

Kontaktstolpe

Björk

Scouter i Bygdegården

I mars 2017 fick Bygdegården besök av scouter, och om detta skrev Aneth och Tord Fröling.

 

Björk

Bert-Åke Varg uppträder på Solgården

I en artikelserie visades bilder från Solgården i Hörnefors, mestadels från 1950-talet. En händelse var då den unge Bert-Åke Varg uppträder på Solgården. Bert-Åke hette Lundström och kom från Bredbogen någon kilometer söder om Hörnefors.

Bert-Åke Varg 1954

Björk

Reportage från inställd Påskutflykt 2017

Den traditionsenligt påskutflykten till Mjösjöstugan ställdes in men blev ändå på något sätt. Besökare från Ängersjö hade inte nåtts av beskedet att utflykten blivit inställd, och infann sig likt Redaktör och Skribent.

Påskutflykt 2017

Björk

Valborg 2017 - med Hörnefors Manskör

Traditionsenligt firande av Valborgsmässoafton, men rekordmånga besökare och till sång av Hörnefors Manskör.

Valborg 2017

Valborg 2017

Valborg 2017

Björk

Städ och röjningsdag 2017-05-20

Blev bra och rent!

Björk

Midsommarutflykt till Mjösjön 2017

Traditionsenligt - även år 2017 träffades bybor vid Mjösjön helgen innan midsommar. Några bilder därifrån.

Bad i Mjösjön

Grilla vid mjösjön

Grillning vid Mjösjön, även det traditionsenligt. Från vänster ses Skribenten, därpå Gerd Ceder och i förgrunden till höger ses Ulf Hahlin. Därtill ses i bakgrunden mängder av besökare som anslutit under kvällen. Från vänster; .....etc.

Björk

General von Döbelns återkomst - Den 5:e juli Anno 2017

En annan tradition är General von Döbeln som återkommer till Bruket i Hörnefors 5 juli, till minne av striderna år 1809 och ’Affairen vid Hörne fors’ och det tragiska dödsfallet för överstelöjtnant Joakim Zakarias Duncker. Så var det även anno 2017.

von Döbeln

Dunkers dag 2017

von Döbeln 2017

General von Döbeln håller sitt tal, till häst. Talet är långt och skrivet på svenska från 1809. Det är uppenbart att von Döbeln måste läsa innantill för att inte trassla bort sig i alla krumbukter. Talet tar ca 15 minuter att återge. Adjutanten som håller hästen heter Rickard, och är en av Umeå Kommuns kulturchefer. Båda, förutom hästen, tillhör Försvarsmakten.

Björk

Hörneforsdagen 2017

Hörneforsdagen inträffar i augusti månad, år efter år, med andra ord en tradition som besöks av många.

Hörneforsdagen 2017

Sune Wikners böcker

Björk

Åke Gunnarsson får VK-tårta

Bybon Åke Gunnarsson uppmärksammas för sina generösa bidrag till stöd för världens barn. Han byter Däck - för ett leende. Så är rubriken till artikeln i Västerbottens-Kuriren (VK) 2017-12-19. På ett 2-sidors uppslag är nästa rubrik att "Åke ställer upp för folk i trakten".

Åke Gunnarsson

Björk

 

Besökare

Hörneå bys hemsida  www.becken.se