Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneå 2018

Året i bild

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bilder och minnen från 2018

Årskavalkaden för 2018 berättar om en by - Hörneå i tiden - ungefär. Vi plockar ihop några bilder och låter dessa tala.

2018

Året 2018 i Becken By var ungefär som tallarna på Mjösjöberget, de blir äldre men även fler och högre. Här ses topparna växa upp i höjd med utsiktstornets bräm. Skogen har fått känna på torka, eld och även föryngring (avverkning). Det må dock påpekas att även Hörneå går i föryngringens tecken, och med detta menas nyinflyttade ungdomar, barn och nya hus som växer upp, likt kottar, gran och tallplantor.

Gunnar Engström, 2019-01-06

Björk

Tuppholmen januari 2018

Vandring till Tuppholmen börjar bli en tradition, ofta kring trettonhelgen. Att döma av fotspår i snön är det mången fler Hörneforsbo som besöker denna spektakulära plats. I bild ses Redaktör Lena Lindholm i snödräkt. Vintern blev snörik.

Lena Lindholm

Från 2018-01-07

Fiskegräns

Från 2018-01-21

Björk

Prinsessan Sibylla inviger Solgården - uppföljningen

Prinsessan Sibylla kom inte på återbesök 2018 till Solgården (sjukhem i Hörnefors). Nej, istället är det fortsättningen på bilder som publicerats under 2017 som gäckade läsaren Erik Idhult. Bakgrunden var Solgårdens fotoalbum som innehöll vissa bilder och anteckningar från då Prinsessan Sibylla invigde Hörneforsgården, snarare än själva hemmet (sjukhemmet / pensionärshemmet). Men, Erik hade egna bilder som bekräftade historien, Sibylla besökte hemmet. Läs mer om detta i ursprunglig artikel.

Sibylla inviger Solgården

Bilden från Erik Idhult, som visar då Prinsessan Sibylla vandrar ut från Solgården. Mysteriet har fått sin lösning, svar "ja", Sibylla besökte Solgården, året var 1953.

Från 2018-01-07

Björk

Becken Skidstadion - 2018 - i tre reportage

Becken Skidstadion var högaktuell under OS-tider 2018. Becken-Webben siktar högt, då som nu, att läsa mer om via denna länk.

Becken Skidstadion 2018

Två spår var aktuella 2018. Den röda banan, "Snabbspåret" 9 km , den svarta banan nere till höger är Tords Wasalopps-spår, dryga 1km långt, och kräver några varv för att uppnå Wasaloppets 90 km. Den senare kördes fort sönder av skoter som massakrerar sträckningen. Snabbspåret var i funktion en längre tid, men krävde återkommande spårning i takt med fortsatt snöande.

 

Från 2018-01-20. Kontrollen före "Lill-Långmyrberget". Från vänster Kenneth Eklund med skoter, Bengt Falestål gående, och längst till höger Redaktör Lena Lindholm på skidor.

Ravel Hotel

Från 2018-02-25. Ett perfekt ställe för högfjällshotell, på Ravelmyren. Den gamla kojan kan byggas om till lyxhotell, och gästerna verkar redan ha anlänt. Detta måste utvecklas till kommande sportevenemang och vinterturism.

Sol på Ravelmyra

Från 2018-03-31. Sol på Ravelmyra, och en varm solig sommar är i antågande.

Björk

Tord Frölings; Varning för ID-stölder

Del 1.1-4.2

Detta är en följetång som börjar i fiskens tecken och slutar i Audition till Tv4 Talang. Historien är svår att återberätta, istället hänvisas till artiklarna.

Del 1 från 2018-02-03. Texten handlade om ID-kapning, men även en påminnelse om den största öringen - Tord flikar in>> :-) Om nån glömt den.

Tord Fröling

Del 4.2 från 2018-04-01. Det låter som ett aprilskämt, men Tord berättar om sin nya ”hobby” – som ledde till Audition i Tv4 Talang 2018.

BjörkEsrange till Mjösjöberget, prov redan genomfört

En häpnadsväckande bild visar raketuppskjutning på Mjösjöberget och den ramp som är byggd där sedan flera år tillbaka. Esrange kommer såldes att expandera sin verksamhet i byn, kan Becken-Webben avslöja, 2018-04-01.

Esrange på Mjösjöberget

En avslöjande bild från 2018-04-01.

BjörkValborg Hörneå 2018 – en stökig historia

Så skrevs 2018-05-01 om Valborgsmässoafton i Hörneå Bygdegård. Det stökiga var en överdrift, snarast intressant del 2 av firandet. Då bjöd Tord Fröling på show.

Hörnefors Manskör

Hörnefors Manskör hälsar våren, och efter en uppskattad sångprestation väntar gratis korv.

Korv i Hörneå

Korv kokas traditionsenligt i vedeldad gryta.

Valborgselden och Lena Lindholm

Redaktör Lena Lindholm vid elden.

Tord Fröling in action

En traditionsenlig och finstämd Valborg ersattes abrupt av "rock o pop" ut över skogen. Skogens vilda djur må även ha varit ytterst förundrade över den lasershow som bröt loss. Svaret står att finna i herr Tord Fröling. Om detta och Tords eskapader i Talang-sammanhang kan man läsa på annan sida.

Tord Fröling

En naturlig fråga!

Eld i Hörneå

Rökplym mot senkvällens himmel, allt ekologiskt och klimatkompenserat.

Björk

Ulf Hahlins timmerstuga

Ulf Hahlin har ett förflutet som möbelsnickare och slöjdlärare. Under senare år har det vuxit upp en liten timmerstuga bakom huset. Detta plockades sedan ned för att flyttas till fjällvärldens skogar och sjöar, med utsikt mot Marsfjället. Ett reportage gjordes 2018-05-01.

Ulf Hahlins stuga

Bild 1. Ulf Hahlin på marken och sonen Tobias på taket.

Ulf morfars stuga

Här ses Ulf Hahlin som ung tillsammans med mamma Thyra, vid morfars stuga Noli Tjusjön. Detta är förlagan till Ulfs nuvarande stuga.

Björk

Städdag 2018 i Bygdegården

Traditionsenligt städades det i byn, i maj. Några bilder visar tillställningen.

Planeringen är noggrann.

Här ses Leif Borch.

Björk

Midsommarutflykt till Mjösjön 2018

Traditionsenligt - så även 2018 - då bybor träffas vid Mjösjön helgen innan midsommar.

Traditionsenlig grillning vid Mjösjön, 2018 även med sång av Hörnefors Manskör vid sjön, kanske man kan tro. Till höger ses Redaktör Lena Lindholm hälsa sommaren välkommen från Bygdegårdens horisont.

Svanesången hörs över Mjösjön.  

Bra sjö, och stor uppslutning.

Björk

Dramatisk skogsbrand på Degermyren - Becken-Webben på plats

I den soliga och torra försommaren drabbades skogen av det onämnbara - en skogsbrand i närhet till byn, söndagsmorgon 2018-06-18. Becken-Webben ryckte ut på cykel för ett reportage.

Skogsbrand

Redaktör Lena Lindholm stegar till undsättning, på vägen mot Sölpsjön.

Skogsbrand

Vattenbombning, till stor tacksamhet. Med photoshop kan man blåsa bort lite rök, och se planet som släpper sin last av vatten över den pyrande skogen.

Skogsbrand

Hjältarna från Italien flyger hemåt.

Björk

Halloween - inget för Hörneå Bygdegård

Hörneå bygdegård hyrs ut, till både bybor och utomstående, till unga som gamla. Halloween verkar inte vara en tradition som passar i bygdegården, fick man erfara två helger i rad.

Halloween 2018

Sopstation efter fest no 2

Sopstation efter fest no 1

Det ryktas om att uthyrning kommer begränsas till åldersgräns, och för unga i målsmans sällskap som det heter. Definition av "ung" kan var 25 år eller så?

Björk

Allhelgonahelg 2018

Till skillnad från Halloween är Allhelgona mer städad och rofylld, vilket berättades om 2018-11-03.

Allhelgona Rosornas Kapell 2018

Brukskyrkan 2018

BjörkHandlare Axel Edlunds ”Beckmann” automobil i 1920-talets Hörnefors – Del 1-6

Ett mail kom till Redaktionen under sommaren 2018. Traditionsenligt så kommer skrivandet igång på senhösten, då Skribenten tog tag i de frågor som Christian Börner i Pinneberg Tyskland ställde, se artikel del 1.

Beckmann kylare

En restaurerad kylare till Beckmann automobil, den bil som faktiskt rullade i Hörnefors på 1920-talet, se del 2. Denna bil återskapas i Norge.

Beckmann roadster

Så här såg nog bilen ut, även om den fick en ombyggd kaross på 1920-talet, förmodligen en täckt kaross..

I del 6 rullas hela historien upp, om Handlare Erik Edlunds Beckman Automobil.

Björk

Skogen 2018 - avverkningarnas höst

Många bybor avverkar skog under senhösten 2018, med stöd av Norra Skogsägarna och "Hennströms skogsentreprenad". Med sorg ses vackra träd försvinna, men... Med föryngring växer skogen och bidrar bättre med bindning av koldioxid. Således ett stöd för klimatet som Becken By kan bidra med.

Avverkning på Gran

Skog som blir plank, papper och värme.

Hennströms

En skördare, notera Redaktör Lena Lindholm som står mellan hjulparen.

Björk

Julreportage 2018 - Forsvandring Hörneå

Årets Jul och nyår bjöd på många lediga dagar. Redaktionen var ute på nya reportage, under allehanda promenader, inte minst utmed Hörneåns "forsar". Denna kavalkad 2018 får dock avslutas med bilden "Solnedgång över Fabriken i Rundvik". Detta låter mer ödesmättat än verklighetens Rundvik.

Björk

Gunnar Engström 2019-01-06

Besökare

Hörneå bys hemsida  www.becken.se