Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Allhelgonahelg 2013

Folktro och seder

Reportage

Allhelgonahelg i Hörneå 2012

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Allhelgonahelg 2013

Becken-Webben drar igång skrivandet för säsongen 2013/2014. Detta brukar infalla vid Allhelgona. Då är det ”kört” med utearbete och istället får man minnas sommartiden. Klockan är omställd och i höstmörkret kan man roa sig med diverse innesysslor. En sådan syssla är att tillverka marschaller för höstmörkret från ljusstumpar. En annan är att skriva artiklar för Becken-Webben. 

Bild 1. Den nya orgeln i kyrkans kapell i Hörnefors invigs Allhelgonadagen 2013. Efter konsert och kaffe ger man sig ut på kyrkogården. Många Becken-bor närvarade.

Allhelgonadagen brukar innebära en promenad till kyrkogården i Hörnefors. Avståndet fram och åter är ca 8 km och mestadels i mörker. Promenaden ger tid att fundera och minnas personer från dåtiden.

Bild 2. Interiör från Hörnefors gravkapell.

Bild 3. Ljus i kapellet.

Bild 4. Ljus på kyrkogården, i detta fall Redaktör Lena Lindholm vid minneslunden.

Vi gör nu en vändning i tid och rum - för ganska precis ett år sedan hörde Pontus Varg av sig till Redaktionen. Pontus är son till Hörneforskändisen Bert-Åke Varg. Pontus hade komponerat en låt med namnet ”Hörnefors Blues”. Musiken hade han lagt ut på nätet ackompanjerad av bilder varav flertalet var hämtade från Becken-Webben och bygdens fotograf Algot Engström.

Bild 5. Dansa Matilda, så sjöngs i Pontus Vargs hyllningslåt. Bilden hade Pontus hämtat från Becken-Webbens dansreportage. Nu visar det sig att bilden inte var fotad i vare sig Hörnefors eller Becken by utan i det närbelägna Sörmjöle, och det spelar ju inte så stor roll.  

Under sommaren 2013 hade grannbyn Sörmjöle - strax norr om Hörnefors– en invigning av sin äreport (ett monument som vi återkommer till i en annan artikel). I samband med detta visade man bilder från trakten i sin hembygdsgård, den gamla skolan i Sörmjöle. Snopen blev man då man där hittar bilder från Becken-Webben och fotografen Algot Engström.

Bild 6. De dansande flickorna i bild 5 har fått sina namn i Sörmjöle. Platsen ser ut som en dansbana, men var i Sörmjöle?

Sörmjöle fortsatte med att visa Algot Engströms bilder av fiskare, tidigare publicerat på Becken-Webben under rubriken ”Historiska yrken”.  I ett mail till Redaktionen för 1 år sedan skrev Jörgen Johansson från Sörmjöle att:

 Hej!
Jag såg en hyllningsfilm på Västerbottens-Kuriren gjord av Pontus Varg. Utifrån vad jag hinner se så verkar i alla fall en av bilderna vara från Antrevet. Anledningen till att jag är så intresserad är att vi har en fiskestuga där ute som uppfördes av min farfarsfar.

Bild 7. Antrevet utanför Sörmjöle, en av Algot Engströms bilder från fiskelägret, troligen på 1940-talet.

Bild 8. Fiskarna i bild 7 har namngivits till ära av Sörmjöles högtidsdag 2103-07-06. 

Förhoppningsvis kommer fler artiklar att flöda ur datorn och ut på Becken-Webben i ”cyberspace”. Om inte annat finns ett flertal alster som skickats in till Redaktionen under sommarhalvåret 2013 som ska ut på nätet. Väl mött.

Gunnar Engström, 2013-11-02

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se