Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Allhelgonahelg 2015

Folktro och seder

Reportage

Allhelgonahelg i Hörneå 2012

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Allhelgonahelg 2015

Becken-Webben har haft höstlov, eller snarare, allt för mycket bisysslor som inte givit utrymmet för någon ”web”. Det har varit tyst på hemsidan sedan sommaren. Om dessa bisysslor är det skrivet om tidigare, vilket inte repeteras utan istället refereras.

Bisysslorna brukar lugna ned sig i slutet av oktober. Bina är nu invintrade och sussar i sina kupor, och likaså är grävmaskinen ställd till ro för vintern. Ännu återstår vinterns vedförråd att kastas in. Ungefär då infinner sig Allhelgonahelgen, och den traditionsenliga promenaden till kyrkogården i Hörnefors. I kapellet spelas musik och bjuds på kaffe, under tiden lägger sig mörkret utanför och ljuslyktorna på kyrkogården tänds andaktsfullt.

Kapellet i Hörnefors

Bild 1. Ljusen i kapellet.

På vägen hem från kyrkogården passeras Rosornas kyrka i höstskymningen. Tydligen är kyrkan arkitektoniskt unik visar det sig, då den byggdes och invigdes 1907. Becken-Webben har redan skrivit några artiklar om kyrkan, men vi återkommer till det unika i en framtida text.

Rosornas Kyrka Hörnefors

Bild 2. Rosornas kyrka i Hörnefors.

Himlen var klar och den långa vägen hem blev kall. Efter att ha tänt i pannan tändes även några ljus till minne av dem från förr. Som av en slump stod en "antikvitet" på köksbordet, ett gammal väckarur med historia från 1900-talets Hörneå. Klockan hade skänkts för länge sedan till en bya-loppis men inte blivit såld. Därefter har den legat i en låda minst 10 år i bybon Kicki Forsgrens lada. Nu kom lådan och klockan fram ånyo till sommarens loppis hos Kicki. Klockan hittade först ingen köpare men sedan slog Redaktör Lena Lindholm till. Betalning gick till förmån för Bygdegårdsföreningens kassa. Vi ska berätta mer om sommarens Becken-Loppis i en framtida artikel.

Tiden går

Bild 3. Ljus på köksbordet och en klocka. En helg som denna påminner klockan om tiden - som går - och dem vi minns från förr.

Klockan vara intressant. En namnlapp angav den framlidne bybon Gunnar Olofsson som tidigare ägare. Gunnar dog vid mitten av 1990-talet. Det var nog sonen Åke som donerade klockan till loppisförsäljning kring millenniumskiftet.

Sjöströms i Hörnefors

Bild 4. Klockans urtavla var extra intressant. F Sjöströms Ur, Guld och Optik i Hörnefors! Det var inte illa, den affären finns inte idag.

Klockans tickande är riktigt hemtrevlig, en höstkväll som denna. Klockan går riktigt bra, håller tiden och ringer och har sig, till minne av inte minst Gunnar Olofsson.

Gunnar Engström, 2015-10-31

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se