Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Becken Hockey

Hörneåbor berättar

Kultur och Sport i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Becken Hockey!!!

Vår by Hörneå/Becken hade en gång i tiden en professionell rink för ishockey. Det var dåvarande Hörnefors Municipalsamhälle och sedermera Kommun som bekostade den fina anläggning på 1950-talet. Bybon Bertil Forsgrens var kommunordförande och förde byns talan förtjänstfullt då det begav sig. Vid slutet av 1960-talet revs rinken och ersattes av en ultramodern tennisplan, en anläggning som står där än idag i full funktion.

IFK Bäcken Logo

Bild 1. Stor förundran, vadå IFK Bäcken?

Skribenten har provat både is och tennisplan i Becken, utan större framgång. Dessa ord och minnen har en bakgrund i det mail som Rune Öström skickade till Redaktionen 2014-03-17.

Hej, och tack för intressanta berättelser om Tuben och Kanalen! Men, när ska Du skriva om ”Erat lag” :-)
Hälsningar Rune

Vad tänker Rune? Jo, det framkommer i en bifogad länk där man hittar en ljudkassett till salu på nätet. Länken torde inte vara för evigt, i mån den inte fungerar. Det är Hockeylaget ”IFK Bäcken” som bland annat sjunger Bäckens kampsång ”Gimme gimme gimme”. IFK Bäcken, vem har stulit vårt byanamn? Saken är väl den att bäckar finns det många av, ett alldeles naturligt ord för ett mindre vattendrag. I Robertsfors kommun finns en bäck och en by med samma namn, ett namn med förvecklingar vi berört tidigare. Det finns fler bäckar inte minst i sportens finkultur visar det sig. ”Bäcken HC" bildades 1954 i Örgryte i Göteborg. Det berättas även om rivaliteten med HV 71, inte illa.

Becken Hockey

Bild 2. Bäcken, även känt som ”Corner Creek Hockey Club” (Hörneå) har sitt eget hockeylag som ses i bild på Mjösjöns is under 1950-talet.

Bilden ovan hittades i Esbjörn Lundströms fotoalbum. Esbjörn är född i byn. Ännu har han inte hämtat tillbaka sitt ungdomsalbum från Redaktionen. Vi har publicerat diverse fiskebilder som minne av Esbjörns ungdomsår på 1950-talet. Albumet innehåller en massa roliga bilder från byns dåtida ungdomar, här lite om issport.


Ove med vattenskidor

Bild 3. Ove heter den unge mannen som sägs åka vattenskidor – fyndigt!

Grabbarn i Becken

Bild 4. Grabbarna tar igen sig efter hockeymatchen. Kanske avslöjar vi namnen senare.  

Gunnar Engström, 2014-03-19

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se