Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Becken Skidstadion uppdaterad 2013

Becken Skidstadion

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Becken Skidstadion uppdaterad 2013

Många har redan provat spåren runt Becken Skidstadion, bybor liksom tillresta skidturister. Stadion öppnade med Wasaloppsspår redan dagarna före Jul. En vecka senare, och när snömängden ökat öppnade även Snabbspåret. Båda dessa spår har en lite ny dragning för året.

Becken Skidstadion lär få fler spår under senvintern 2013. Tidigare år har byn kunnat bjuda på olika typer av skidåkning med naturspår, snabbspår och uppför och nedför och alltid bra före. Vi ska här beskriva de två öppna spåralternativen. Naturligtvis är mörkerkörning möjligt, se bara till att stålkastaren har bra batteri.

Becken skidstadion

Bild 1. Becken Skidstadion för stunden.

Frölings och Eklunds Wasaloppsspår (1.3 km x 70 varv = 9.1 mil):

Se svart spår i södra kanten av Becken Skidstadion. Där brukar även serveras blåbärssoppa vid en kontroll i anslutning till Tord Frölings hus. I annat fall är det bara att kliva in i köket och koka, sägs det. Nytt för i år är att Tords skoter har havererat. Som tur är hjälper grannen Kenneth Eklund till, med en fungerande maskin. Därav tillskrivs Wasaloppet båda herrar Fröling och Eklund.

SvenErics snabbspår (15 km):

Detta spår har många moduler som gör att man kan utöka längden beroende på vilka avstickare man väljer. Grundloopen torde vara knappa 7 km (se röd färg). Spåret utgår från Skidstadion, från vägen i höjd med Bygdegården. Fri dygnsparkering erbjuds vid Bygdegården. I spåret håller man först till vänster (kör söderut) för att komma in i rätt varv. Om man kör motsatt håll finns risk att möta Redaktör Lindholm i en nedförsbacke, och då blir svängen på tvärs. SvenErics spår har följande ”avstickare”:

Brännavägen: Utmed blå färg färdas man från ”grusgropen” rakt söderut utmed Brännavägen till i närheten av E4. Här vänder man och kör i samma spår tillbaka. På samma sätt är det med det lila spåret som utgör Brännavägens fortsättning åt Ängersjöhållet. Spåret slutar i en vägkorsning vid toppen av Ängersjön. Förr om åren har spåret fortsatt norrut till en vändplan, men skoteråkare har inte gjort spårchefen SvenEric Bergström glad. En hel del älgar verkar även tycka om skidspår, men inte lika mycket som skotrarna gör.

Ravelmyran: Det svarta spåret gör en loop runt myren, och loopen börjar och slutar vid ungefär samma punkt. Med andra ord kan den som så önskar göra ett litet snedskär och missa loopen. Härifrån angör spåret (rött huvudspår) nästa angränsande myr. Även på den myren görs en loop (dock ritad i röd färg) och som likaledes erbjuder vissa möjligheter till att korta av resan hemåt, om skidstafetten på TV hägrar.

Wasaloppsspåret lämpar sig ej för fusk. Annars är risken stor att Tord Fröling uppmärksammar det hela från sitt vardagsrumsfönster. I SvenErics snabbspår finns det däremot goda möjligheter till att ”gena” i kurvorna och trimma varvningstiderna. I nuläget är dessa ”anslutningar” inte markerade i naturen, ej heller spårade i snön. Man ska snarare se det som en möjlighet att variera sin skidåkning, att hitta nya vägar. Vi ska avslutningsvis se lite bilder från spåret, samtliga fotade av Redaktör Lindholm.

Bild 2. Uppför Lill-Långmyrberget når man Ravelmyra, upptakten på SvenErics snabbspår.

Bild 3. Motsol på Ravelmyren, även om spåret faktiskt går medsols.

Bild 4. Medsols utmed Mjösjöbäcken.

Bild 5. Loopen på Ravelmyren, med rastkojan inom räckhåll.

Bild 6. Ljuskontroll i mörkret. Det är viktigt att ha vitt ljus i färdriktningen och rött ljus bakåt. Becken Skidstadion har även en Polis, vid namn Robin.   

Gunnar Engström, 2013-01-06

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se