Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Berjlund, af Ugglas och en Algot - Time for Football

Konst och Kultur i Hörneåfors

Musik i Hörneå

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Berjlund, af Ugglas och 'en Algot' - Time for Football

Äntligen något vettigt på Becken-Webben, om fotboll. Äntligen något annat än gammal sulfitlut som skribenten trampat runt i under senare tid. Äntligen tid för fotboll, även om hockey-VM i Vitryssland just dragit igång. Äntligen något annat än detta prat om kulturhuvudstad, idag då finalen i Eurovisionsfestivalen går av stapeln i Köpenhamn, nådens år 2014.

Nådens år för tankar till kultur och Ulf Lundells 4:e album från 1978, och därmed närmar vi oss temat för denna artikel. Under våren 2014 hörde Markus Berjlund av sig till Redaktionen (Berjlund stavat med 'j'). Han hade hittat en bild på nätet som han önskade använda i anslutning till hans musikproduktion och låten ”Time for Football”. Där sjunger han tillsammans med Caroline af Ugglas, om fotboll. Markus skickade ett ljudklipp för Becken-Webben och dess läsare.

Markus text berättar om hur fotboll är en lagsport, en sport som enar världen. Undertecknad har inte gjort sig känd som fotbollsexpert utan gör nog bäst i att hålla sig till sulfit och dammiga foton. Men, man må hålla med Markus om att fotboll är en sportens diplomat som överskrider gränser. Sporten är lika global som bollen är rund, kunde man ju säga! 

Time for Football

Bild 1. En stilstudie i fotboll, dokumenterat av Algot Engström och uppskattad av Markus Berjlund. Förmodligen ser vi 1930-talets fotbollsplan utmed Hörneån och den gamla sportanläggningen nedanför Rosornas Kyrka. Kanske ser vi självaste Gunnar Nordahl ”in action”.

Markus Berjlund och Caroline af Ugglas fotbollslåt kommer att bli öppet åtkomlig på nätet, enligt dagens tradition (se denna länk). Till detta finns en fotbollsbild och det är här Algot Engström kommer in i bilden, eller i musiken! Algot sysslade med mycket och bland annat var han en erkänd dragspelsvirtuos. Dessutom var han en musikalisk nytänkare, till exempel med att utveckla ett nytt notsystem! Tyvärr eller hur man nu ser det, fick Algot inte gehör för dessa noter -  för att nu skoja till det med orden igen.

Markus producerar egen musik och skickade några trevliga CD-skivor till Redaktionen som tack för Algots bild. Skribent och Redaktör lyssnar på dessa i bilen, exempelvis låten "Hunden heter Happy". Dessa låtar är skyddade av copyright och läggs inte ut på Becken-Webben. Istället får man söka på nätet eller höra av sig till Markus i Uppsala.

Markus fotbollslåt finns i en svensk och i en engelsk version. Algots bild var visst tänkt till den svenska versionen. I Markus e-mail om copyright hann det gå några dagar innan skribenten svarade, från Becken-Webbens överbelastade Redaktion och allt artikelskrivande. Markus hittade då en annan bild, men valde istället Algots bild till den engelska versionen av låten som blev klar i nästa steg. Algot själv hade uppskattat just den engelska texten, internationellt intresserad som han var. Algot hade högar av tidningar från omvärlden i hans stuga. Detta blir andra gången som Algots bilder nyttjas för musikproduktion. För något år sedan var det Pontus Varg som satte ihop ett bildkollage till sin låt på YouTube – Hörnefors Blues / Dansa Martina – som present till sin far Bert-Åke Varg.  

Ytterst angenämt och ytterst kulturellt! Denna ”release” av Markus Berjlund och Caroline af Ugglas duett blir ett i raden av Becken-Webbens bidrag till Kulturbyaåret 2014, i Umeå känt som Kulturhuvudstadsår. Mer följer – kan utlovas!

Ett stort tack från Redaktion och Becken-Webbens läsare till Markus Berjlund och Caroline af Ugglas.

Gunnar Engström, 2014-05-10

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se