Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Black Friday and White Christmas 2015

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Black Friday and White Christmas 2015

Nu närmar sig julen och med detta börjar de språkliga tokigheterna. I år 2015 inför skyltsöndagen verkar uttrycket ”Black Friday” ha slagit rot, som ett engelskspråkigt ogräs som kväver de ädla svenska orden och traditionerna.

Black Friday

Bild 1. En bild av det svenska språket från Black Friday.

I radions P1 uttalade sig igår en historieprofessor om fenomenet, hur lätt vi blir påverkade av trender. I USA har Black Friday en koppling till klämdagen efter torsdagens Thanksgiving. Den som bott i USA vet att Thanksgiving är en rofylld dag, som följs av kommersen dagen därpå som inledning på en smått hysterisk julhandel.

Julkatt i krubban

Bild 2. Begreppet Black Friday är lika ovant som att en katt skulle ingå bland julkrubbans figurer.

Thanksgiving har sina likheter med Allhelgona. I fråga om det senare har vi i Sverige dessutom anammat Halloween i anslutning till Allhelgona. I USA sammanfaller inte Halloween och Thanksgiving. Summa summarum en parodi av idioti och sammanblandning – tycker nog vissa – affärsidkare undantagna.    

Julkatt i krubban

Bild 3. Katt och juldekoration blir ibland en problematisk kombination. I just detta fall handlar det om olivträ som tycks ha narkotiska egenskaper på katter. Det som ses i bild är början på en kärleksfull massaker som slutar med att alla figurer och Betlehems stjärna i synnerhet är blöta av slickande och utspridda på golvet. Krubban brukar tas bort efter några timmars dekoration vid jul. Krubban är annars ett utomordentligt hantverk från trakterna av Syrien, där årets jul inte kännetecknas av frid och fred, i mån man firar sådan högtid vill säga.

Denna artikel kan ses som en uppföljning på tidigare års artiklar på temat "julskyltning". Ett fenomen var Umeå stads beslut att kalla sin tillställning för ”Christmas Market” eftersom ingen idag förstår uttrycket ”julmarknad”. Hur dumt kan det bli att Hörneå kallas ”Corner Creek” och i analogi för Umeå ”Human Creek” eller möjligen ”Human River”.  Idag 2015-11-28  är det dags att besöka Julmarknaden i Olofsfors – eller – Christmas Market in Olof Falls.

P.S. Åk inte till Christmas Market in Olof Falls, eftersom den redan har varit föregående helg, en vecka tidigare än vanligt!

Tusse Skribent

Tusse Lindholm-Engström, 2015-11-28

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se