Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Brandflyg

Hörneåbor berättar- minnen och historier

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Brandflyg

- ett sätt att få gratis flygtimmar!

Flygcertifikat måste underhållas med flygtid och övningar, annars får man inte behålla det. På den tiden skulle man flyga minst 10 timmar under ett år eller 20 timmar under en två-årsperiod för att få behålla certet.

Flygklubbarna brukar ta på sig brandövervakning av skogsbolagens skogar.
På så sätt finansierades en del av klubbens kostnader och piloternas flygcert. Samtidigt räddades stora arealer från att brännas ner i onödan.

Ett stort problem var den tidens soptippar som alltid brann mer eller mindre. Man brände helt enkelt soporna när det blev för stora skräphögar. (Miljövänligt eller hur?) Ofta tog vinden tag i bränderna och drog ut glöd i skogarna runt tipparna och en skogsbrand tog snabbt fart.

Vår uppgift var då att larma, vägleda brandbil till platsen och kolla så det blev släckt. Ibland var det flera larm om dagen, ofta på samma ställen.

Flygbevakningen sköttes av Umeå Flygklubb i området från Jörn i norr, ner mot Lycksele i väster och i söder ned mot Ö-vik Ett stort område som tog ca 3 timmar att flyga runt. Varje kvart avlämnades en rapport till en radiocentral som då bemannades av ngn i Vindeln.

Ofta gjorde man tre rundor per dag med mat och fikapaus emellan. Vi landade ofta på de små fält som fanns runt länet De användes för skogsbesprutning mm. Vi landade t.ex då och då på flygfältet som ligger i Hörnefors på vägen mot Håltjärn mitt för Statoil, där Skogsnolia nu haft sitt säte några gånger.

Jag har sett Västerbotten ordentligt från ovan och har därför aldrig haft problem att hitta med bil på mina arbetsresor i AC län under många år i tjänsten. Man har liksom kartan i huvudet numera.

Vid ett tillfälle hade jag med mig en kompis som inte kunde flyga. Vädret var uselt med åska, blåst och ibland regn men däremellan sol och bra sikt. Luften var otroligt gropig och vi flög runt alla åskmoln men det hoppade mellan golv och tak och man åkte hiss upp och ner 20 - 30 m hela tiden. Till sist blev jag så åksjuk att papperspåsen som fanns ombord måste användas. Ensam pilot med sjösjuka (flygsjuka) är inget bra läge men vi lyckades i alla fall landa på Alviks flygplats och vila upp oss innan nästa rundtur.

Vid ett annat tillfälle flög vi vilse ovanför Bjurholm där det ser ut som tusen sjöars land och all terräng såg likadan ut överallt. Alla sjöar på kartan och på marken såg likadana ut och bara skog, skog och åter skog. Pinsamt, eftersom man skulle rapportera varje kvart var man var och om man observerat något och vi var ca 10 min sena redan!! Vi löste problemet genom att gå ned på låg höjd för att läsa på en vägskylt där det stod BALSJÖ

Skönt tänkte vi för då visste vi ju åt vilket håll Bjurholm låg och mkt riktigt, där kände vi igen den höga bron över Öreälven - där jag brukar fiska :-) Hahaha vilken tur va? Sen hittade vi naturligtvis hem utan problem.

2012-01-28 Tord "Biggles"Fröling

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se