Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Buddharama Tempel i Fredrika

Sevärdheter och utflyktsmål

 

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Buddharama Tempel i Fredrika

Det finns många och sevärda utflyktsmål inom Hörneå närområde. Med "närområde" inkluderas allt som nås med 24 timmars bilresa. En sommardag 2015 besöktes Åsele marknad, och på hemvägen därifrån passerades Buddha-Templet i Fredrika. Vi visar några bilder från templet.

Berget i Fredrika

Bild 1. Omedelbart väster om Fredrika, utmed Åselevägen 92 ligger ett berg, och på dess topp förbereds ett Tempel åt Buddha.

Omedelbart väster om Fredrika, utmed Åselevägen 92 ligger ett berg omgiven av sjöar. Kanske heter berget "Viskaberget". I alla fall heter det gamla bostället Holmselet. Där på bergets topp förbereds ett tempel helgat Buddha. Turerna har varit många kring detta tempel och dess finansiering. Där står i alla fall några magnifika statyer - i sig mycket sevärda liksom utsikten (se bild 1). Ett större tempelbygge lär vara planerat, men framtiden får utvisa vad som händer.

Tempelbyggarna

Bild 2. På en informationstavla finns många bilder med obegriplig text. Det är uppenbart att templet inte byggs för turister utan för Buddha, dess munkar och utövare.

Buddarama Tempel Fredrika

Bild 3. Här ses en gigantisk staty under tak. I förgrunden ses som vanligt Redaktör Lena Lindholm med kamera. Vän av ordning förstår dock att det är skribenten som fotat.

Buddharama

Bild 4. Den stora statyn tillägnad Buddha. Här är det ålder och vishet som gäller. De urbana stureplans-stekarna göra sig icke besvär. Bilden är kontrasförstärkt för att få fram dessa effekter. Statyn är nästan svart.

Buddharama

Bild 5. En annan staty reser sig mot himlen, säkert 5 meter hög. Sevärt och vackert.

Elefanter i sten

Bild 6. Tvenne elefanter i granit finns på platsen, ca 1.5 meter höga. De är prydda med blommor.

Elefant-tandläkaren

Bild 7. Båda elefanterna har skador på sina betar. Det är nästan så man kan tro att så ska vara fallet. Annars ligger det nära tillhands att det är turisternas åverkan som ska beskyllas. Kanske finns någon dum besökare som tror att det är äkta elfenben i betarna, den lär nog hugga i sten. Hur som helst. Betes-tandläkaren har varit framme med slangklammer (röd pil) och tejp (blå pil). Sannerligen intressant.

Redaktionen kan varmt rekommendera ett besök i Fredrika och dess tempel. Man kan även bada i sjön nedom samhället.  

Gunnar Engström, 2015-07-24

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se