Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Chlorophyll - Green Magic

Reportage

<<>>

Bruket

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Chlorophyll - Green Magic

Försommaren bjuder på grön färg, en växtkraft att förundras över. Läsare som "varit med förr" erinrar kanske Barbro Hörbergs "Med ögon känsliga för grönt" från 1973, en melankolisk tolkning av sommarens gröna. En annan klassisk sommarlåt börjar "Oh... det är skönt när mitt Stockholm är grönt" med Monica Zetterlund från 1961. Det gröna i Stockholm känns ju litet i jämförelse med grå betong och svart asfalt, men visst! I Hörneå är läget annorlunda.

Öre skog

Bild 1. Överallt i sommaraftonen möts man av vyer likt denna.

Björkblad

Bild 2. En naturens egen "Twister" eller som den hette förr "Spirello" - en glass som vi inte ska göra reklam för. I detta fall är det en Björk. 

Granberget båt

Bild 3. Här blir det fel, en båt mitt i skogens gröna. Det är inte båtens fel utan dess ägaren - en fråga om miljöförstöring där en fin gammal träbåt dumpats i naturen.

Båten i bild 3 dök upp i skogen en bit norr om Umeå i början av maj 2020, på ett ställe där Skribenten passerar ofta. Båten är av finaste hantverk, en ca 6 meter lång roddbåt som av någon anledning inte ska användas mer. Man kan misstänka att bordläggningen inte är helt tät, kanske lite murken, men annars tycks båten vara intakt. Som trädgårdskonst är båten av yppersta klass. Det vore en välgärning att befria skogen från denna båt. Den står på en hemmagjord trailer, som också bör tas bort ur naturen. En farbar grusväg leder fram till fyndplatsen, några hundra meter från E4. Den intresserade kan höra av sig till Becken-Webben för att få koordinaterna. En traktor med bra frontlyft kan vara till nytta, samt en vagn. Hade det inte varit så långt bort hade Skribenten redan tagit hand om detta maritima museala föremål.

Sol klorofyll

Bild 4. Soluppgång över Hamnskär i Hörnefors, ca kl 1 på natten - i kombination med en unik molekyl. I en kombination av fysik och kemi tas solens energi upp av klorofyllen. Grönt ljus reflekteras, varför växter uppfattas som gröna. I molekylens centrum ses magnesium - mitt i soluppgången, liksom! Tack vare klorofyll lever vi - inte av asfalt och betong.

Gunnar Engström, 2020-06-29

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se