Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Christer Engman - om - Kungliga Biblioteket

Konst och Kultur

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Christer Engman - om - Kungliga Biblioteket

I en nylig artikel berättades om Vintervägen mellan Ängersjö och Hörneå år 1901. Upprinnelsen till den artikeln var information som Christer Engman hittade på Kungliga Biblioteket (KB) i Stockholm, eller snarare en ny sökfunktion i skannade dagstidning från förr. Så här skrev Christer i ett mail till Redaktionen 2022-09-07:

Hej Gunnar,
Du är kanske intresserad av denna förnämliga sökfunktion: https://tidningar.kb.se/ hos KB där man på nätet kan söka i alla svenska dagstidningar.

Äldre material är fritt tillgängligt (sekretess 115 år). Allt går att ta del av på bland annat universitetsbiblioteken. Har bara provat ett par gånger men imponeras av hur enkelt det är. Bifogar ett exempel.

Hälsningar Christer Engman

En presentation av Christer, bördig från Ängersjö söder om Hörneå men bor i Strömsbruk i Hälsingland. Christer är en släkting till Skribenten, vilket uppdagades i artikeln "Nordmaling - Levar runt". Även detta återkommer vi till i en påbörjad artikelserie om fotbollslegenden Gunnar Nordahl, även han en gemensam släkting, om än för länge sedan.

Vi väljer några axplock ur Westerbottens-Kuriren No 47, tisdagen den 18:e juni anno 1901.

Westerbottens Kuriren 1901

Bild 1. Ur Westerbottens-Kuriren 1901.

Westerbottens Kuriren 1901

Bild 2. Ur Westerbottens-Kuriren 1901.

Texten i bild 2 blev knappt läslig, och återges:

Som afvelsdjur vid senaste utställning godkände hingsten

"PRIMUS"

är ortens resligaste, lifligaste och vackraste beskällare, är derjemte from och dygdig samt lätt körd i hvad körslor som helst. Är hos undertecknad under hela innevarande vår uppstäld för betäckning.

Språngafgiften är 10 kr., samt derutöfver 5 kr. vid hvarje lyckat resultadt.

Umeå i Maj 1091 (typfel, ska vara 1901)

Joh. Brändström.

Åter till KB, ett trevligt minne från 2011 då Carina Broman vid KB hörde av sig till Becken-Webben. Anledning till detta var en utställning vid KB där pappersindustri lyftes fram. Becken-Webben, även i sin då mycket tidiga historia, hade profilerat sig i ämnet till den grad att KB hörde av sig. Det är ju ett bra betyg för byns hemsida, som sedan dess jäst till ca 1000 artiklar. Förhoppningsvis är innehållet på dessa sidor av fortsatt värde, för vissa läsare, i dagens inflation av sociala medier.

Gunnar Engström, 2022-09-10

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se