Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Eurovision song contest sänds från Mjösjöberget!

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Eurovision song contest sänds från Mjösjöberget!

Hörneå 20130401: Efter att, under nästan ett år, ha förespeglat världen att Eurovisionsschagerfestivalen skall sändas från Malmö i maj offentliggör nu SVT sin verkliga och ursprungliga plan: Eurovision Song Contest 2013 kommer att sändas från Mjösjöberget i Hörneå!

Denna oväntade men geniala plan har hållits hemlig, dels för att undvika oönskad  exploatering av Hörneå men också av hänsyn till djur och natur vid Mjösjön och på Mjösjöberget. SVTs vd Meta Hamilton säger i ett pressmeddelande att: ”En småskalig och naturnära produktion harmonierar väl med fjolårsvinnaren Loreens enkla och opretentiösa framförande. Istället för glitter, fyrverkerier och artificiella ljuseffekter kommer trädkronor, tallkottar och försommarhimlen att inrama arrangemanget”.

Enligt uppgift till becken.se kommer Mjösjöbergsarrangemangt att kräva vissa tillfälliga byggnationer men sammantaget bedömer SVTs ekonomer att produktionskostnaderna kommer att kunna hållas nere.  Själva scenbygget kommer att stå i kontrast till 2012 års arenabygge i Baku. Då kostade arenan ca 5,5 miljarder kronor och 300 familjer tvingades lämna sina hem för att ge plats åt bygget. På Mjösjöberget beräknar man att en ny trappa upp till scenen på utsiktstornets plattform kan komma att bli nödvändig. Dessutom har man förberett två älgpar på att de tillfälligt kan behöva flytta från området under den vecka som arrangemangen pågår.

Mjösjötornet

Här ifrån scenen på Mjösjötornet kommer artisterna i Eurovision Song Contest att framföra sina bidrag. Tornet har en kraftfull konstruktion. För att unvika rasrisk kommer dock onödigt hoppande och skuttande att vara förbjudet.

De tävlande sångbidragen skall framföras från utsiktstornets scen. Eftersom scenen är högt belägen behövs inga läktare. Åskådarna kan fritt placera sig på medhavda filtar runtom på Mjösjöberget.  Tillgången på elektricitet är mycket begränsad varför endast akustiska intrument får användas på scen. Två portabla vindkraftverk skall dock att tillfälligt placeras på Mjösjöberget. Elektriciteten är företrädesvis avsedd att användas för den kamera- och sändarutrustning som är nödvändig vid dylika evenemang. Artisterna kommer före och efter sina framträdanden att bekvämt kunna vistas inomhus i Mjösjöstugan. Där skall också nässelsoppa och björkdricka serveras. Artisterna skall dessutom erbjudas möjlighet att bada i Mjösjön inför sina framträdanden.

För att internationell press och media skall kunna bevaka arrangemanget planeras ett presscenter i Hörneå Bygdegård. Bagarstugan kommer att hållas öppen för att försé de internationella gästerna med nybakat bröd under evenemangsveckan. Dessutom uppmanas Hörneås bybor att bjuda deltagande artister och journalister på middag, i sina respektive hem, under veckan.

Till alla malmöbor som sett fram emot tre musikaliska evenemangskvällar i maj har SVTs vd följande besked; ”Malmö Arena är bokad, så givetvis skall vi använda den. Under ESC-veckan planeras tre lokala talangjakter där vem som helst får framföra valfritt bidrag”.

Från byborna i Hörneå rapporteras viss skepticism. Klart är dock att europas och världens TV-tittare kan se fram emot tre oförglömliga TV-kvällar från Mjösjöberget i Hörneå i maj.

Lena Lindholm

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se