Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Eva-Stina Källgården - nytt om Tacksfabriken

Tacksam Henrik Karlsson om Tacksfabriken

Tacksam Sven-Erik Björklund om Tacksfabriken

Eva-Stina Källgården - nytt om Tacksfabriken

Tacksfabriken

<<<oo>>>

Gammalt skrot

Hörneås historia

<<<oo>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Eva-Stina Källgården - nytt om Tacksfabriken

Artikeln om Tacksfabriken skrevs 2012-12-09, vilket är länge sedan i Becken-Webbens historia. Några år därefter kom två kommentarer från ”tacksamma” läsare - Henrik Karlsson och Sven-Erik Björklund - som gladdes åt denna i övrigt insomnade historia om ”tacks” och Tacksfabriken. Med "tacks" menas småspik i bland annat skotillverkning och klack.

Tacksfabriken

Bild 1. Ett tryck på en pappkartong, att läsas om i den ursprungliga artikeln på Becken-Webben.

Igår på midsommardagen anno 2024 kom ytterligare en fråga till Redaktionen från Eva-Stina Källgården. Eva-Stina är nutida släkting till grundarna av Tacksfabriken. Vi låter Eva-Stina med egna ord formulera sin fråga.

Hej
Har just läst artikeln om Trollhättans Tacksfabrik från 201209 av Gunnar Engström. Denna finns på Google att läsa. Det står att John Lawson grundade den??? Men det var bröderna John och Lars Larsson som tillsammans grundade den 1901. (John bytte namn till Lawson efter sin amerikavistelse).

Lars var min Morfar och min Mamma (fd 1905) kallades under sin uppväxt ”Steftarns” dotter.

Nu undrar jag hur författaren har fått uppgiften att det bara var min Morfars bror som startat fabriken???

Hälsningar, Eva-Stina Källgården

Eva-Stina ställer frågan var informationen om John Lawson står att finna. Två länkar i den ursprungliga artikeln "Tacksfabriken" har idag slutat fungera. En av dessa var till tidningen TTELA, om fabriksområdet. Denna länk har här uppdateras, men torde sluta fungera då tidskriftens websida förändras över tid. Vi återger några rader med referens till TTELA (före detta Trollhättans Tidning och Elfsborgs Läns Allehanda) som i sin tur refererar till källan: Trollhättans stad, Trollhätte- Gillets skriftserie.

Svenska Tacks­fabriken
Fabriken grundades 1901 i Trollhättan av fabrikören John Lawson. I början låg fabriken vid fallet nedanför kyrkan men flyttades 1908 till Järnvägsgatan och ombildades till aktiebolag. Enligt en ­industrikalender från 1947 hade fabriken 90 industriarbetare. Här tillverkades skotacks för maskin- och handbruk, stift, spik för skofabrikation och tapetsörstift. Det fanns även ett tråddrageri som tillverkade järntråd och specialtråd. Fabriken exporterade till länder i Europa, Amerika, Japan och Sydafrika. Spiktillverkningen i Trollhättan flyttade senare till Vänersborg och är numera nedlagd.

Mer information kan hittas på sidan Kulturen i Lund, där det bland annat berättas om industrihistoria och Tacksfabriken. Även där anges John Lawson som grundare. Detta kanske behöver uppdateras med den information som Eva-Stina bidragit med. Becken-Webben vill rikta ett stor "tacks" med tacksamhet till Eva-Stina med nya uppgifter om tacks.

 

Gunnar Engström, 2024-06-23

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se