Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Fåglar i Hörneå sommaren 2024

Fågellivet i Hörneå sommaren 2022 - del 1

Svala eller Seglare - fågellivet 2022 del 2

Hackis knockout

Mordet på duvan Dolfred

Fågellivet 2014

Familjen Hornugglas besök sommaren 2011

<<<>>>

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fåglar i Hörneå sommaren 2024

Livet på landet innebär närkontakt med fåglar, levande och döda. Detta har blivit ett tema på Becken-Webben, men några artiklar som listas i vänstermarginalen. Här återkommer temat med några upplevelser försommaren 2024.

Bild 1. Herr och fru sångsvan har valt en ovanlig rastplats utmed E4, på morgonen den 24 juni. Möjligen spanar de efter sina kycklingar.

Bild 2. På eftermiddagen den 24 juni, på en hårt trafikerad E4 i 110 km/t och i höjd med Hörnefors stapplade 3 svankycklingar utmed mitträcket. Skribenten var tvungen att vända och se om det gick att rädda kycklingarna. Situationen var farlig för alla inblandade.

Bild 3. Tre kycklingar räddades och vilar ut i gräset. Mamma och pappa sångsvan fanns tyvärr inte inom synhåll. Mycket mer gick inte att göra för Skribenten. Kyllingarna pep och förhoppningsvis kom föräldrarna till undsättningen.

Bild 4. Inte ovanligt är att pigga fåglar missbedömer begreppet fönsterruta. Att i hög hastighet flyg in i en fönsterruta kan sluta som bilden visar. I detta fall en ung talgoxe.

Bild 5. En likaledes och tyvärr inte ovanlig händelse är fåglar som flyger in i byggnader, genom någon öppen dörr eller trångt hål, för att sedan inte hitta ut. Ofta söker sig fågeln till vila i en tomkartong eller annat skydd. En alltid lika tråkig händelse, i detta fall en ladusvala.

Bild 6. En duva checkar in i gaten på Charles de Gaulle, Paris.

På flygplatsen Charles de Gaulle verkar inte bara människor flyga utan även fåglar (bild 6). Skribenten passerade Paris under en tjänsteresa. Gråsparv och duvor flyger fritt inne i terminalbyggnaden, i alla fall i just denna terminal. I den gigantiska terminalen finns även mängder av restauranger och för fåglarna fanns mat i överflöd. Man kan ha olika åsikter om detta, utöver underhållningsvärdet.

Temat i denna artikel följs upp med en annan vinkling - ur kattens perspektiv - i en kommande artikel.

Gunnar Engström, 2024-07-07

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se