Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Förvaltar-bostaden - Erik Hellström kommenterar

Bruket i Hörnefors

Musik i Hörneå

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Förvaltarbostaden - Erik Hellström kommenterar

Ett intressant meddelande på Gästboken dök upp 2019-11-28. Det var Erik Hellström som hörde av sig angående en nylig artikel på Becken-Webben, om förvaltarbostaden. Erik bor i Nacka Saltsjö-Boo, i Stockholm. Vi går rakt på det som Erik skrev;

Hejsan och tack för en trevlig hemsida!

Äntligen har jag hittat den försvunna förvaltarbostaden. Min pappa Kjell-Olof Hellström växte upp i förvaltarbostaden, tillsammans med brodern Börje, och föräldrarna Thorsten och Gerda (född Peterson-Berger, syster till Wilhelm PB). Thorsten var förvaltare åt Mo & Domsjö och huset låg på den tiden på "rätt" sida om ån. Angående fotot på gården som inte stämmer, jag har gamla ombyggnadsritningar på gården, kanske man kan se om fotot visar gården innan en renovering enl. ritningarna.

Med vänliga hälsningar Erik Hellström

En bra start på skrivarsäsongen på Becken-Webben, tillsammans med övrigt som landat på Redaktionen under Skribentens sommaruppehåll.

Förvaltarebostäderna Hörneå

Bild 1.Förvaltarbostaden, den som Erik beskriver.

Bruksgatan 155

Bild 2. Bruksgatan 155 i Hörnefors, detta är Förvaltarbostaden idag. Läs mer på Becken-Webben.

Det var extra roligt att Erik nämnde om Gerda Peterson-Berger, syster åt Wilhelm. Musikhistoria är ett annat tema på Becken-Webben. Wilhelm Peterson-Berger föddes i Ullånger, men växte upp i Burträsk och Umeå. Han tog studentexamen vid Umeå högre allmänna läroverk 1885. Vägen till Hörnefors var ju inte så lång.

Erik nämner Mo & Domsjö vars tid i Hörnefors började vid tidigt 1900-tal och med Hörnefors Sulfitfabrik. Då var företaget redan etablerat med såg på Norrbyskär, mer om detta på annat håll. Förvaltarbostaden tar oss till Hörnefors äldre industrihistoria av järnbruk, då som Hörneå AB.

Gunnar Engström, 2019-12-01

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se