Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Fisket 2013 - Tord rapporterar

Fiske

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fisket 2013 - Tord rapporterar

Vårens fiske i Öreälven började med en del fina öringar på ett par kilo
men de flesta var så små att de återutsattes gång på gång. Kanske var det samma småöringar som man fick, dag efter dag. Jag tyckte precis att jag kände igen dom eftersom dom var prickiga:-)

Så var det då dags för laxpremiären och för säkerhets skull började vi
nu några dar efter premiären som alltid är den 19:e juni. ( kl 24.00)  Det blev ju lite strul förra premiären som någon kanske kommer ihåg. Själv har jag i alla fall glömt vad som hände:-) Åldern är bra på det sättet. Man glömmer alltmer.

Ve och fasa. Ibland kommer man ner till älven utan mobiltelefon och ibland utan fiskeväska. Ibland utan håv och ibland utan byxor - jag menar vadarbyxor då förstås. Ibland har man gjort i ordning kaffe och mackor och när man blir kaffesugen kommer man på att ...faan, grrrr.  termos och mackor står kvar hemma på bordet???? Sånt händer allt oftare.

Macke, sonen fick en lax på 9,8 kilo till att börja med och den satte vi ut igen eftersom den inte var så blank och fin som vi vill ha dom. Den var lång, mager och lite mörk i färgen men det var ändå en god kamp och lyckat fiske. En stund senare var det så min tur att få ett rejält hugg. Gissa om det var rejält. Laxen högg och drog iväg söderut som ett ånglok. Jag bromsade allt vad rullen örmådde men laxen drog ut mer och mer lina. Jag stod mitt i älvfåran och att springa med var inte att tänka på, vilket det sällan är i Öreälven pga att stränderna inte tillåter det. Det hänger ner träd i älven överallt och i mittfåran är det djupt.

När så linan började ta slut försökte jag med en del trix som att släppa av allt motstånd, men se den minan gick inte den här laxen på. Han eller hon bara ökade farten och efter 270 m lina tog det så slut på det roliga. Tvärstopp och ett PANG när linan gick av ända ute vid draget förmodligen. Långt därute såg man laxen som slitit sig, retfullt köra runt på lugnvattnet med en fena stor som en hajfena som då och då stack upp över ytan. Perkelää som man säger i Finland - tror jag.

Jag fick igen nästan all lina men inget drag och ingen lax. Om jag får gissa vikten så var den säkert en bjässe på 15-20 kilo eller mer. Min tidigare största var på ca 15 och den gick ju att hejda , men inte den här. Macke försökte trösta mig med att "det finns fler" :-)

Senare en afton i juni så försökte jag fiska igen och då i sällskap med några okända fiskare som hade ett par små pojkar i 10-årsåldern med sig. En av pojkarna var alldeles lyrisk när jag kom ner till stranden. Han hade haft på en lax och den stack iväg med hans drag och linan gick av. Han var nu otroligt ivrig och försökte på alla sätt få på en ny fisk på kroken. Han hade ju alldeles för ynklig utrustning för laxfiske men, men - försöka duger. Papporna var flugfiskare och i ivern att fiska så glömde dom helt bort sina söner.
Istället blev det min lott, farfar som man är och van vid barnbarn, att
hjälpa dom sätta på nya drag allteftersom dom fastnade och drog av sina späda linor.

Efter några egna kast fick jag ett rejält hugg och lyckades landa en fin
fet havsöring som vägde EXAKT 3,2 kilo. En av papporna hjälpte mig ivrigt att håva upp den. Strax därefter fick jag hugg igen, men nu var det en lina med TVÅ st fina öringdrag på som jag fick upp. Dragen skänkte jag till pojkarna som lyckliga fiskade vidare tills dess de tvingades ge upp och följa sina pappor hemåt. Gissa om dom kommer att köpa starkare linor till nästa säsong, precis som jag kanske borde göra själv :-) En av pojkarna bönade och bad mig - "Kan inte jag få din fina öring??" Jag fick naturligtvis lite dåligt samvete av att behålla den själv men jag sa att pappa får säkert en öring snart. Vänta och se...Hur det gick vet jag inte men visst finns det fler öringar i Öreälven. Tyvärr blir det allt längre mellan gångerna som man får så stora fina öringar. Fisketrycket har nog blivit alltför stort är min teori.

Höstfisket har gått trögt men en och annan öring har landats. De flesta har varit för små och får nu växa på sig. 50 cm är minimåttet enligt min uppfattning även om det står 45 cm på fiskekortet. Jag har satt ut en tejp på mitt spö så att jag snabbt kan mäta fisken innan man avgör hur den ska
hanteras.

Min sämsta fiskedag i år var en dag i höst när jag envist fiskade av varenda meter av Öreälven, ända uppifrån översta forsen i Långed och ända ner till bron vid E4. Jag vadade i och utför älven och fiskade av varenda ståndplats
som jag kände till utan att få ett enda hugg. När jag så kom ner till bron där jag tänkte avsluta dagen så ser jag en spötopp sticka ut ca 40 meter nedom mig. Jag hade då bara ca 50 meter kvar av fiskesträckan då "fjärdningsman" Janne dyker upp, han som säljer fiskekort i Långed. Då frågar han mig -"har du fiskat här under E4-bron??" Nä jag har inte hunnit dit än svarade jag. Då kastade han ett par kast och fick TVÅ st fina öringar??? Tala om orättvist va?? Haha - så kan det vara ibland men en annan gång är det jag som tar dom. Vi pratar ofta med varann om fisket, hur det går osv och det är alltid roligt utbyta lite erfarenheter med byborna.

Den sista fisken fick jag när isen började lägga sig. Det var en lax som vägde ca 6-7 kilo men den fick naturligtvis återgå i älven. Laxfisket slutade ju sista augusti och nu får man vänta på nästa års fiske som börjar den 20 maj. Tiden går fort och snart är vi där. OM det nu inte töar och tinar så att man kan fiska ända tills den sista dec. då kortet går ut:-)

Först ska vi fira jul och köpa lax att grava. Ingen egenfiskad lax i år och förra året såldes den ju på auktion och skänktes till välgörande ändamål hoppas jag. Nån öring har man förstås lagt i frysen, men man får allt sämre samvete av att äta en fisk som i princip är utrotningshotad nu. Pga vad vet jag inte, men en del säger skarv, en del säl och andra säger nätfiskarna tar dom. Andra säger för hårt fisketryck, andra säger miljögifter. Själv tror jag att allt sammantaget är boven i dramat. Vad tror ni själva??? Läs gärna om detta projekt:

God Jul och Gott Nytt År-- önskar en "sportfiskare"

Hörneå 2013-12-11 Tord Fröling

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se