Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Fisket 2015 - Tord rapporterar

Fiske

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fisket 2015 - Tord rapporterar

I år kan jag berätta att året har börjat bra i Hörneån med ett antal fina öringar på ett par kilo och mera. I år har det varit ont om mindre fisk, åtminstone på mina krokar, men några har ju trots allt sprattlat på lite och gått tillbaka.

Öring


Ibland får man hålla i spöet ordentligt och ha kraftiga grejer om man vill ta upp och fotografera bytet innan man återutsätter det. Jag har haft minst fem tillfällen när det har varit nära att få bilder men dom stora är försiktiga och skygga och nafsar lite först innan det smäller till och fastnar dom blir det en rejäl kamp som dom ofta vinner. 10 kilos bitar lär fångas varje år i ån och enl. rykten har en bjässe på 90 cm jobbat med en fiskare vid kyrkan. Fisken där är ju välsignad så den får ju man inte ta upp:-)?

I Hörneån får man bara ta upp fisk som är minst 50 cm och högst 60 så man måste ha måttbandet med sig och jag har satt märken på spöet för att kolla. Något jag lärt mig i år är att OM man beslutar sig för att ta hem en lagligt stor fisk så ska fisket för dagen AVBRYTAS. Man får alltså inte fortsätta med catch and release om man nu trodde det.

På Öreälvens fiskekort står : - När första laxen eller öringen tagits tillvara skall dagens fiske på LAX OCH ÖRING avslutas?? Betyder det att man kan fortsätta njuta av fiskedagen och inrikta sig på gädda och abborre, mört mm????

Det lär gälla generellt i alla fiskevatten där det är begränsat maxantal som får tas upp. Det kan ju i vissa vatten tillåtas en eller fler men när max antal uppnåtts- AVBRYT!! (Åtminstone på den fiskart som begränsats då eller???

Vill man fiska en hel dag får man se till att inte ta det första nappet till middag ty då är det färdigfiskat och fiske är ju som bekant ett nöje och det ska man väl avnjuta en längre tid om man ändå är ute i naturen just för det. Eller vad gäller??

Många ggr förr har jag åkt hem tomhänt pga att jag kräset satt tillbaka fisk efter fisk för att få en ngt större till middag men misslyckats eller kanske man ska säga att fisken lyckats komma undan då. Det stämmer ju också ganska bra med reglerna om att avbryta sedan man bestämt sig att ta hem en fisk.

I Öreälven började säsongen den 20 maj med högvatten och en del nya regler. I Laxforsen nedanför Torrböle har ryckfiske med stora specialkrokar som man hittat i skogen, örekommit.

Hela Laxforsen i Torrböle fredas nu från fiske men nedanför 100:a metersgränsen är flugfiske tillåtet, till vissa personers förtret och andra till glädje. Själv har jag utrustning till alla sorters fiske men har på äldre dar slutat flugfiska pga att det är för bökigt att hålla på med linor, knyta flugor mm när man blir allt stelare i fingrar och behöver glasögon för att se bättre. Balansen har också en viss betydelse när man ska vada i strömmande vatten och det blir allt mera riskabelt med åldern- det kanske inte yngre flugfiskare tänker på, men dom kommer nog själva att inse det, förr eller senare:-) Med spinnfiske får man dessutom en mera direktkontakt med fisk som hugger, enligt min uppfattning men smaken är ju som tur var olika.

För min del började min första dag i Öreälven med ett rejält hugg. En havsöring på 8,3 kilo vilket är öringrekord för min del. Gissa om den var stark. Se Bild!

Fortsättning följer.. OBS - för att se närbild på fisken i bild 1, tryck på denna länk.

Mvh Tord F

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se