Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Flitens lampa

Håknäsmördaren talar

Jag sökte ett årtal och fann en trevlig hemsida

Städdag i Hörneå 2024

 

<<<>>>

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

Hörnefors historia

Hörneå historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Flitens lampa

Ann-Katrin Lagnefeldt - Öre

Becken-Webbens distansskribent Ann-Katrin Lagnefeldt återkom för några dagar sedan med lite text och bilder som refererar till artikeln om Hörneås städdag 2024. I övrigt presenterar sig Ann-Katrin i artikeln Jag sökte ett årtal och fann en trevlig hemsida.

Flitens lampa lyser extra stark på Redaktionen denna tid av året, men då inte med skrivande utan med alla andra vårsysslor - bland annat bin, grävmaskiner, och att tukta gräs. Därför brukar tempot på hemsidan mattas av under sommarsäsongen.

Gunnar Engström, 2024-06-16

---oooOOOooo---

Flitens lampa

Härligt att flitens lampa lyst även i Hörneå. Det är verkligen mycket aktiva bygdegårdsföreningar runt om i trakten.

Distansskribenten har återvänt till Södertörn och hemmets härd/trädgård efter en intensiv arbetsvecka på den samägda gården i Öre.

Ann-Katrin Lagnefeldt

Bild 1. Ann-Katrin Lagnefeldt på gården i Öre.

Vårt röjargäng bestod av min man Håkan och undertecknad, min syster och svåger plus ytterligare en svåger från Bygdeå  (inga ungdomar någon av oss, äldste man är 85 år) och vi röjde bort öddra /min fars dialektala uttryck för lövsly/ och fällde en del träd runt gården. Sedan lastades traktorsläpet på  för vidare befordran till en gigantisk flismaskin som vi matade kontinuerligt med träd och grenar. Det var länge sedan som jag hanterat en röjsåg, men jag fällde en hel del träd med den. Åkern var full med hägg och al så nu känns det mycket mer luftigt runt om gården. Slitigt men tillfredsställande att se hur fint det blev. Flismaskinen är en suverän makapär, eller som i Michael B Tretows låt: ”En makalös manick”.

Ann-Katrin Lagnefeldt

Bild 2. Öre älv - foto Ann-Katrin Lagnefeldt.

I älven pågår laxyngelmärkning. Vandringsleden ner till älven går snett förbi våra ägor och vi röjde även däromkring och en bit ner mot älven. Förhoppningsvis kan vandrare ner till älven nu märka att landskapet närmast gården nu är mer öppet. Stilla flyter Öre älv, om än med högt vattenstånd i år. 

Ann-Katrin Lagnefeldt

Bild 3. Öre skogar - foto Ann-Katrin Lagnefeldt.

Åkrarna har växt igen så som det alltid blir när jorden ligger i träda.  Vi får se vad vi orkar nästa gång, ska fortsatta på sensommarn. Nu hade vi i alla tur med vädret, det var sanslöst varmt  och det brukar det inte vara i Västerbotten  i maj. Men vi tackar vädergudarna för vi hann med mycket och så slapp vi myggen. De kom dock sista dagen. När vi kom hem till Haninge var det nästan tropisk värme men nu har vindarna vänt, nordanvinden har  haft oss i sitt våld ett tag och det är ostadigt med åskväder. Dock inga mygg ännu.

Sist men inte minst så var vi på den välbesökta författarträffen med Gunnar Sjöberg, m a a boken ”Håknäsmördaren på Långholmen”, detta på Håknäs bygdegård och jag fick dessutom nöjet att träffa redaktörn och hans hustru för denna hemsida, trevligt att träffas. Därtill träffade jag ett flertal jämnåriga från skoltiden så det blev riktigt nostalgiskt. En eloge till mina gamla klasskamrater som med Kenneth J i bräschen gör ett superbra jobb.

Ann-Katrin Lagnefeldt

Bild 4. Öre.

Det var f ö intressant att höra hur boktiteln kom till, bokförlaget hade synpunkter som alltid och att Öre-mördaren som titel skulle ha varit en alltför ”billig”, kan jag köpa.  Mördaren Mikaelsson bodde egentligen i Öre, men Håknäs får behåll´en, tyck´jag nu.  Bifogar foto på den vägskylt som i forna dagar fanns vid Öre-hägna och som jag alltid gillat. Tyvärr var det någon perimeter på kommunen som ändrade skylten.

Distansskribenten önskar alla en härlig sommar med lagom mycket mygg, sol och bad!

Ann-Katrin Lagnefeldt, 2024-06-11

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se