Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Gunnar och Jussi

Hörnefors historia

Hörnefors Fabrik

Sportkultur i "Hörneåfors"

<<<->>>

Startsida

Gunnar och Jussi

Ett tidningsfynd av Rune Öström

Becken-Webbens distansskribent Rune Öström hörde av sig tidigt våren 2022, med följande ord:

I DN idag ser man att GN inte bara kunde sparka fotboll!
Bästa hälsningar Rune

Det var reportern Ken Olofsson vid Dagens Nyheter som berättade om ett "Mästarmöte år 1951", i anslutning till bild 1 nedan. Tillfället var således 1951 då två svenskar möttes i Milano; Jussi Björling född 1911 i Stora Tuna i Dalarna och Gunnar Nordahl född 1921 i Hörnefors.

Bild 1 är förvisso mer än 70 år gammal, och därmed nått en gräns för copyright även om upphovsrätten kan sträcka sig längre tillbaka beroende på omständigheter. Vi väljer att göra ett referat med hänvisning till källorna, dels för bilden - Teatro alla Scala - dels för uppslaget - Dagens Nyheter.

Reportern i DN, Ken Olofsson, berättar att han hösten 2021 gjorde en intervju med Thomas Nordahl, son till Gunnar Nordahl. Detta var dagen då fadern skulle ha fyllt 100 år den 19:e oktober. Thomas berättade att tidningar i Italien, England och Tyskland uppmärksammade fotbollslegendens märkesdag, men så inte i Sverige. Här måste inflikas att Becken-Webben minsann inte tillhörde skaran av sovande Redaktioner.

Vad gäller mötet med Jussi, berättade Thomas vidare att detta skedde under en bejublad föreställning vid Teatro alla Scala 1951 då den store svenske tenoren Jussi Björling framförde ”Maskeradbalen”. Gunnar Nordahl var operaintresserad medan Jussi var fotbollsintresserad och med dessa inbördes intresseprofiler hade de lärt känna varandra.

Kvällen då bilden togs träffades Jussi och Gunnar på en bar på La Scala. Detta ledde till att en intresserad publik strömmade till och ville ha autografer. Sonen Thomas var stolt över sin far - då Gunnar berättade om händelsen - att kön till Jussis autografer bara var hälften så lång som den till honom själv.

”Tänk att jag var lika poppis som Jussi….”, så avslutas artikeln som Ken Olofsson skrev i Dagens Nyheter 2022-02-02.

Dagens Nyheter

Bild 1. Gunnar Nordahl till vänster och Jussi Björling till höger, får man utgå från. Tillfället är La Scala i Milano 1951. Fotot är förvisso över 70 år gammalt, men referens görs till Teatro alla Scala och till Dagens Nyheter.

Becken-Webben har i många artiklar berättat om Gunnar Nordahl, och inte minst är detta en förtjänst av just Rune Öström. Rune bor i Rosersberg norr om Stockholm men är bördig från Håknäs. Även Ingemar Häggström har bidragit, boende i Täby likaledes norr om Stockholm men bördig från Häggnäs. För utomstående läsare kan nämnas att Håknäs och Häggnäs är byar i närområdet till Hörneå/Becken.

Det blev lite startsträcka för Skribenten att skriva denna artikel, med hänsyn till funderingar kring upphovsrätt men även på grund av intensivt yrkesarbete.

Gunnar Engström, 2022-07-17

Besökare