Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Hackis knockout

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hackis knockout

Djurlivet i Hörneå är rikt. Här finns allt från älg, björn, katter, ekorrar, hästar, hundar, etc. Dessutom finns massor av fåglar. Fåglarna får mat på vintern men ibland även på sommaren! På sommaren borde ju fåglarna klara sig med det naturen erbjuder, och restaurangen utanför verandan får ett mer begränsat utbud. Inne på verandan står säckar med solrosfrön och kvarvarande talgbollar. Där står även en del prydnadsfåglar i trä och porslin på fönsterbrädorna. Dessa är föremål för denna artikel tillsammans med en av alla mer eller mindre tama hackspettar i trädgården. Alla heter "Hackis" och är "större hackspettar". Hackis i denna artikel är en hanne med rött i nacken. Dessutom förekommer Gråspettar och Gröngölingar, dock sällan synliga. Förr var husse arg på Hackis, men nu har han/hon hackat upp alla hål som den behöver i huset och vänskapen har förbättrats.

Hackis i Hörneå

Bild 1. Den feta trämåsen och Hackis, här sammanfogade i photoshop.

Ett hemskt oväsen inträffade på glasverandan, sista dagarna i maj 2020. I vårvärmen stod dörren öppen. Oväsendet visade sig vara en boxningsmatch mellan "Hackis" och en vit mås snidad i trä. Hackis såg chansen att ge den feta trämåsen på näbben. Uppenbart för Hackis var ju att måsen får all mat den önskar inne på restaurangen på verandan, med mängder av frö och talgbollar, detta medan uteserveringen stängts för säsongen. Nu skulle orättvisan göras upp en gång för alla - nu har du lagt ditt sista ägg - din dryga mås!

Hackis knockout

Bild 2. Hackis får intensivvård, bland annat lite vätsketerapi med blomsprutan.

När man springer ut på verandan för att kolla vad som hänt i oväsendet, ses trämåsen var slagen till golvet. Dock verkar Hackis ha fått nacken bruten och satt med öppen näbb, kämpande med andningen och med slutna ögon. Hackis mådde inte alls bra. Han bars ut i solen och lades på uppvakningsavdelningen i en gammal blomsterampel. Där låg han orörligt i säkert en timme, flämtade med näbben och med oklar prognos om livet. Men så därefter - piggnade han till och flög till ett närbeläget träd på vingliga vingar.

I Hackis fall fick man intryck att det inte var frågan om att "spela död", i den besvärliga situation han försatt sig i, en företeelse kallad "katalepsi".

Hackis piggnar på sig

Bild 3. Hackis öppnar ögonen, och strax därefter provar han vingarna.

Nu, några veckor senare, ses Hackis vara i bra form igen. Han umgås på sommarkvällarna vid utegrillen. Med sitt uppmanande läte tvingas vi fylla på lite frön i automaterna, då blir han nöjd igen.

Gunnar Engström, 2020-06-27

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se