Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hössjo Gå

Reportage

Sevärdheter och utflyktsmål

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hössjo Gå

Navigatorn namnger dagens runda på engelska, "Hossjo Go" och översatt till svenska; "Hössjö Gå". Flertalet rundor görs i Hörneå och Hörnefors med omnejder, men i jakt på nya miljöer söker man sig till andra byar. Håknäs, Öre och Långed berättades nyligen om, en nätt 14 km runda. Idag provades en annan runda - i Hössjö via Sågbäcken bara hälften så långt - men i tuffare polarväder "dubbelt" så kallt -20.

Hössjö är en by ca 2 mil från kusten, rakt norr om Hörneå. Byn är presenterad på Wikipedia, att läsa. Byn delas upp i norra, västra och östra. Avdelare är bäcken och "hösjön" som man inte ser så mycket av idag. Sågbäcken nämns i denna text, och det är den norra delen, vid siffran 3 i bild 1.

Hössjö runt

Bild 1. Hössjö runt, ett böljande landskap med till synes milslånga avstånd, men blir ju bara 7 km runt. En dag som denna med -20 grader var avståndet lagom kort.

raksträckor

Bild 2. Hössjö runt är på sina ställen mer rak än rund, men raksträckorna bjuder på fin miljö, i detta fall en gärdsgård.

Totto

Bild 3. Denna gång sågs ingen ko, men väl hästar.

Totto o Lena

Bild 4. Häst i Hössjö, som åt mycket hö.

Sågbäcken

Bild 5. Sågbäcken bjuder på ett storslaget jordbrukslandskap med kor, likt en fjällsluttning i Alperna. Just detta är svårt att föreställa sig en dag som denna. Inga kor idag - men som jämförelse - se nästa bild.

Sågbäcken

Bild 3. Samma motiv som i föregående bild, men sommaren 2013. Bilden är från artikeln Bland Blommor och Bin i Becken By och på Brån, vilket låter mer än det gör.

Sågbäcken

Bild 6. Sågbäcken.

Hössjö solnedgång

Bild 7. Hössjö har stora lägdor. Som namnet antyder är det rester av en sjö i dalgången och med bra höproduktion. Byn är gammal, från medeltiden, minst. Denna bild är inte färgjusterad, utan helt original i motljus. Solen värmer, och färgerna är varma.

Gunnar Engström, 2019-01-27

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se