Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Levar Hotell

Sevärdheter och utflyktsmål

 

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Levar Hotell

Ambitionsnivån med artikelserierna ”sevärdheter och utflyktsmål” växer. Det måste dock reserveras för att Becken-Webben inte är en resehandbok för Norrland. Steg för steg kommer de stora turistattraktionerna i närområdet betas av, exempelvis dåvarande Linjeflygs torrdass från 1950-talet i skogen strax söder om Olofsfors. Becken-Webben garanterar dock ingen komplett sammanställning.

Här ska vi åter bege oss till trakterna av Nordmaling och äta lunch på Levar Hotell. Levar Hotell har en historia som får det mesta i södra Sverige att blekna. Med gästgiveri sedan 1635 så är hotellet något att räkna med. Den nuvarande byggnaden är aningen mer sentida (1827, ritad av Jonas Arctaedius), uppenbart gammal även den. Det nyaste är nog trappen framför "verandan", den nymålades då Becken-Webbens Redaktion åt lunch där 2015-07-14.

Levar Hotell

Bild 1. Levar Hotell, med anor från 1635! Ett måste för den kulturintresserade och även för hotell och restauranggäster naturligtvis.

Under senare år drivs hotellet i ny regi, av Erik och Erica. Det är mycket folk där på luncherna, och maten är mycket god och vällagad, med hög gastronomisk nivå och ambition. Becken-Webbens distansskribent Rune Öström tillhör även en av hotellets stamgäster på sina veteranbilsresor från Rosersberg (Arlanda). Vi hänvisar till hotellets och restaurangens egen hemsida.

Levar Hotell och Lena Lindholm

Bild 2. Redaktör Lena Lindholm avslutar den utsökta lunchen med en kopp kaffe. I bakgrunden svajar flaggorna för sommarvinden. Som vanligt är det strålande sol och värme som gäller på Becken-Webben.

Verksamheten i Levar startade samtidigt som det 30-åriga kriget pågick i Europa. Detta var ett religionskrig mellan katolicism i södra Europa och protestanter i norr där lejonet från Norden - Gustav II Adolf - just blivit skjuten utanför Lützen. Ungefär då beslutades att dra en ny riksväg norrut genom Sverige, som passerade Levar och fortsatte till Långed, Ängersjö, Becks by (dagens Hörneå), Hörne by (dagens Bruket i Hörnefors), och vidare mot Sörmjöle. Denna riksväg är beskriven i en tidigare artikel på Becken-Webben, där boken om Engelsiöö (Ängersjö) refereras.

Gör som Becken-Webbens Redaktion - besök Levar Hotell och deras förträffliga restaurang. Där kan man även fråga efter honung från Becken By till sitt te, om man nu dricker sådant.

Gunnar Engström, 2015-07-30

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se