Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Månen fotad genom petflaska

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Månen fotad genom petflaska

Innan sommarens ljusa kvällar och nätter infinner sig kan man söka efter kometer på natthimlen. Bland annat är det "Sista chansen: Hitta, se & fotografera den gröna kometen" som annonseras i en känd fototidning. Becken-Webben gjorde ett försök med en teknik som beskrivs i fototidningen.

Metoden går ut på att fota med mobilkamera. Denna bör vara av lite bättre kvalitet och ha bra upplösning. Som extra lins riggar man upp en pet-flaska som fyllts med vatten. Flaskan bör vara av storlek 0.5 L och vara slät och utan repor på utsidan. Vattnet bör vara ljummet, och ska inte frysa till is. Flaskan hålls 10-15 cm framför mobilkamerans lins, i linje med det objekt som ska fotas, tvärs genom flaskan.

Becken-Webben provade konceptet, men lyckades inte hitta den gröna kometen. Som alternativ kunde den betydligt större månen fotas enligt bifogad bild.

2023-04-01

Bild 1. Den bästa i en serie av bilder på månen, fotat via en petflaska. Halo i månens vänstra omfång beror på optiska brister med metoden, men resultat får ändå anses vara långt över förväntan.

Den största svårigheten med denna teknik är att hålla kameran stadigt, och samtidigt hålla i petflaskan strax framför, och samtidigt söka efter objektet man vill fota, och samtidigt trycka av fotoknappen på mobilen. Intresset för rymden går i linje med tidigare ambitioner på Becken-Webben, och byns alla världsnyheter!

Gunnar Engström, 2023-04-01 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se