Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Mellandags-reportage 2013

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Mellandagsreportage 2013

I brist på skidföre underhåller Becken-Webben med ett litet reportage från mellandagarna denna isiga december, anno 2013. Solen har dock inte slocknat, ty ljuset infann sig som förr dels på Annandag Jul och även idag söndagen den 29:e december. Bilder gör sig bättre i sol än i gråregn, en anledning till att visa några händelser ur byns nutidshistoria (egentligen bilder 1 och 4).

Redaktör Lindholm tog en skogspromenad på Annandag Jul, medan skribenten roade sig med jourarbete. Bävrar börjar bli vanliga i skog och mark, på gott och ont, till fröjd och förtret. Bävrar är energiska i sitt byggande, vilket Redaktör Lindholm konstaterade med kameran. Som markägare håller man andan lika mycket som bävern torde göra under vatten. Vilken mark ska nu dränkas? Skogsvärden går till spillo och framkomligheten i skog och mark påverkas negativt. Mot detta står värden av annat slag i en svår kompromiss. Se dock nästkommande artikel om "Bävern som inte fanns", 2013-12-31.

Bild 1. Bävern firar jul i Becken-skogen, även i år, och den måste känna sig nöjd med bygget. I detta fall ses en gammal och delvis återvuxen åker som nu lämpar sig bäst för risodling.

En stor fördel med julens snöbrist är den - att det råder lugn och ro i skogen - inga skotrar. Ingen rykande tvåtaksolja, inget öronbedövande oljud, inga sönderkörda trädplantor. Istället hörs fåglar prata och vinden brusa bland trädens toppar, och på marken frodas små träd i vintervärmen. Dessa ord lär röra upp känslor hos mången skoterälskare! Det är inget fel på skotern bara den framförs på ett städat sätt.

Bild 2. En skoter framförd av Skrömta, med andra ord en huvudlös person. Huvudet verkar istället vara placerat på styret. Skoter-Skrömta återfanns i entrén till en sportaffär i Umeå, under mellandagsrean. Den som gjort skyltningen hade inte bemödat sig mer än att pula in en tröja på platsen för huvudet i skoteroverallen. Att köra skoter huvudlöst är annars inte ovanligt. Om skrömta kan man läsa om på annat håll inom Becken-Webben.  

Dagen till ära, söndagen den 29 december kändes som om våren var i antågande - i solsken. En promenad till Hörnefors centrum ger bra motion var tanken. Rätt som det är dyker bybon Tord Fröling upp och erbjuder lift till samhället i sin veteranbils-Audi 80 med automatlåda från 1977. Detta med ”veteranbil” är ett relativt begrepp, men det finns ju inte många kvar av dessa Audi-bilar från 1970-talet, av olika rostskäl. Audin har gått under 10.000 mil berättade Tord, och automatlådan växlar fint, och bilen körde rakt genom besiktningen! Om Tords alla bilar kan man läsa på Becken-Webben

Bild 3. Redaktör Lindholm funderar på att köpa en större bil. Det är svårt att få plats med alla paket från julhandeln. 

Efter diverse mellandagshandel i Hörnefors centrum gick returen till Becken by per fot. På vägen hem ses en rörlig skugga flyga fram i skogen, en skugga som återfinns i bild 4 – ett travekipage. Sören och brodern Rolf Rehnmark är travkändisar, vida omkring, sedan minst 30 år tillbaka och kunde lika gärna ha hetat Hästmark. VK-mästartitlar och andra framskjutna placeringar berättas om i boken ’Hörneå - vår by och dess historia’ (utgiven 1999).

Bild 4. Sören Rehnmark, vinnare av Beckens Nyårstrav. Antalet startande var starkt begränsat, till den i bild. Tyvärr vet vi inte hästens namn.

Angående Sören, under senare år noteras en helsida i Västerbottens-Kuriren 2010-07-13 som i rubriken berättar om ”Rehnmark sensationell segrare i Amatör-SM” (trav bör förtydligas). Sören citeras: ”Jag var alldeles slut efter uppvärmningsvarven, då var han alldeles för gåvillig”. Med uttrycket ”han” menas hästen ”Quicksilver Scandi”. Historiska Rehnmarkshästar verkar bära namnet ”Scandi”. Boken ’Hörneå - vår by och dess historia’ visar en bild på ”Scandi Pride” tillsammans med ”Tuttinuttan Cindy”.  Bröderna Rehnmark och deras hästar borde ju förtjäna en egen sida på Becken-Webben.

Gunnar Engström, 2013-12-29

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se