Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Navigerings
-resan som kom av sig!

Hörneåbor berättar- minnen och historier

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Navigeringsresan som kom av sig!

Året var 1967 och en avslutande navigeringsresa var ett krav för att erhålla flygcert för privatflygare. Vi var ett gäng som samtidigt jobbat på att få cert och då ordnade vi en gemensam resa som skulle gå till Hamburg och innehålla en massa svårigheter. Navigera, skriva färdplaner, beräkna avstånd, bränslereserver, lastförmåga mm. Radiosnack med andra flygplatser än den man var van vid här i Umeå, landa och starta på större flygplatser mm. Väderobservationer, meteorologi mm- alla svårigheter skulle ingå.

Jo svårt blev det. Vädret satte en pinne i hjulet och verkade bli ännu svårare men vi gav oss iväg. Två fullastade flygplan med elever och 2 lärare. Mot Sundsvall som var första del-etappmålet.

Resan dit blev nog så spännande. Vid Höga kusten gick molnen ner i bergen och det slutade med att vi tvingades navigera oss fram strax ovanför E4-an mellan kullarna. Långtradarna guidade oss fram tills vi såg Sundsvalls flygplats dyka upp. E4 går nämligen rakt ner mot flygplatsen om Ni tänkt på det, vid IKEA-resor. Instrumentflyg var inte möjligt på dessa enkla flygplan.

Vädret fortsatte vara dåligt hela helgen och vi tog in på Hotell Knaust och hade kul på alla sätt.

Ett försök att komma vidare höll på att sluta mot en bergstopp. En av våra "modigare" killar skulle prompt prova komma vidare mot Sthlm men det var omöjligt. Jag minns bara hur jag såg grantopparna stryka under vårt plan när vi vände runt en bergsknalle i dimma och obefintlig sikt.

Bara ett under gjorde att vi kom tillbaka hela till Sundsvall. Där festade vi upp hela reskassan och åkte hem mot Umeå igen med godkända navigeringsbetyg.

Vi kom ju hem gubevars men med Guds hjälp - det är jag nästan säker på, inte med våra "kunskaper" i vart fall.

2012-01-07 Tord Fröling

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se