Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Otto,Viktor och Reinhold

Algot Engströms bilder

Bildarkiv

Startsida

Otto,Viktor och Reinhold

I vinterns web-arbete, och egentligen i sökandet efter grävmaskiner i fotografen Algot Engströms arkiv, fastnar man en stund vid den bild som återges nedan. Egentligen är det fyra och inte tre skogsbönder som står i bredd. Fotot (bild 1) finns återgiven tidigare på Becken-Webben, i en löpande kavalkad av diverse foton från förr. Den fjärde personen längst till höger är nu bortklippt, Konrad Engström, för att istället erbjuda högre förstoring och upplösning för de tre återstående herrarna. Konrad har synts ganska ofta på Becken-Webben och får hålla sig lugn ett tag. Det man slås av i bilden är de vitala ansiktsuttrycken, 100 år gamla, och med vinterskogen i bakgrunden.

Nu har äntligen vintern kommit till byn, januari 2014, med snö och kyla. Det krävs ett visst polarsinne för att uppskatta detta. En regnig jul och nyår är inget att ha, vilket vi återkommande ondgjort oss över på Becken-Webben. I gammal tid var vinter och kyla nödvändigt för utkomst i skogen. Tunga hästtransporter med timmer krävde bra före på isade vägar.

Bild 1. I Becken-skogen för ungefär 100 år sedan. Från vänster ses Otto (Valdemar) Sjöstedt (f1898), Viktor Bergström (f1887), och (Oskar) Reinhold Sjöstedt (f1884).

Häromdagen besöktes Redaktionen av bybon Estrid Bohlin. Estrid är född 1924 som dotter till Reinhold Sjöstedt i bild 1. Jag visade fotot men hade för stunden svårt att hålla isär Oskar Reinhold från Otto Valdemar. Estrid, som kom körandes i egen bil på vintervägar och som är nästan 40 år äldre än skribenten, tyckte att skribenten hade svagt minne. Det må så vara.

Fotot är slående på många sätt. Otto till vänster i bild har sina uppenbara likheter med en känd tidigare rektor från Hörnefors, sonen Bo. Bo med fru Sjöstedt är återkommande skidlöpare inom Becken Skidstadion. För att nu avrunda detta ordflöde – ställs förhoppning på mer snö så att byns imponerande skidanläggning kan öppnas.

Gunnar Engström, 2014-01-14

 

Besökare

Maila till redaktionen, om Du vet något om bilderna.