Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Paulo Teixeiras - Santa Run

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Paulo Teixeiras - Santa Run

Dagen efter att denna artikel publicerats på Becken-Webben hade även Västerbottens-Kuriren uppmärksammat Paulo på sin resa norrut genom Västerbotten. Informationen till nedanstående kom annars från Riksradions P1

I december 2015 ondgjorde sig Skribenten återigen över engelska språkets skövling av det svenska dito. Fenomen som ”Christmas Market”, "Black Friday" och ”Outlet Sale” hade nu nått nya höjder med uttrycket ”Santa Run” som lokaltidningen berättade om i betydelsen av tomtar som springer gatlopp. Nu väljer Becken-Webben själv att använda uttrycket ”Santa Run” om en imponerande företeelse.

Fenomenet observerades under en sedvanlig vinterpromenad, och fotograferades 2016-01-03 kl 13.58 vid Frendo/Statoil E4 i Hörnefors. Vinterpromenadens 8.6 km bleknade i jämförelse med det skådade. Ett ekipage av okänd sort vaktades av två skällande hundar. Föraren av ekipaget var nog inne i restaurangen i något matärende, för vare sig bensin eller diesel behövdes ju.

Paolo Discesa Santa Run 2015

Bild 1. Som en "Carro de Santa Claus" (ungefär tomtens släde).

Fenomenet fick sin förklaring via ett reportage i radion 2016-01-05. Där intervjuades en viss Paulo från Portugal. Han hade nu nått Anumark på sin och sina tre hundars vandring genom Europa till Rovaniemi för att hälsa på Jultomten. Så här efter nyår finns ju annars risk att Jultomten åkt på välbehövlig semester till Karibien efter att har delat ut sina julklappar till hela världen. Paulo hoppades dock att Tomten fanns kvar i Rovaniemi dit han når om några veckor.

Christmas Sale

Bild 2. Skyltfönster i Uppsala i mellandagarna 2015 - "Merry Christmas" på svenska.

Paulo berättade att han blivit arbetslös hemma i Portugal, och tyckte sig behöva något att göra. Valet föll på en vandring till Tomten. Det hade tagit några dagar att nå Västerbotten, men slutmålet hägrade och värmde nu då kylan gjort sig påmind. I radion berättades att nyåret hade Paulo och hundarna fått fira hos en generös familj i Rundvik som bjöd in till middag. Nyårsfyrverkeriet i Rundvik lär ha varit lite mindre än det Paulo var van vid i Portugal.

Det må erkännas att Becken-Webbens Skribent och Redaktör gjorde en katastrofal miss i att inte själv intervjua Paulo, som vi inte såg till på platsen. Försök att intervjua hundarna resulterade bara i ett konstant skällande. Vi vet inte om Paulo var klädd som tomten, men oavsett, detta kan kallas en ”Santa Run” av bibliska mått.  

Gunnar Engström, 2016-01-06

P.S.
I Västerbottens-Kuriren 2015-11-07 berättas att Paulo är 43 år, från Lissabon. Paulo figurer på Facebook som "Amigo Paulo". De flesta nätter sover Paulo i tält. Vagnen väger 100 kg och är tung att dra. Paulo påbörjade sin vandring för bra precis 1 år sedan, 2015-01-11.

När man fått kännedom om "Amigo Paulo" hittas en hel del på nätet, bland annat en intervju från Radio Jönköping 2015-10-22. Således tog det drygt 2 månader för Paulo att ta sig gående därifrån till Hörneå, ifall någon skulle tänka tanken att prova.

Gunnar Engström, 2016-01-07

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se