Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Porter-ankaret vid Fabriken - nu monterat!

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Porter-ankaret vid Fabriken - nu monterat!

Ett Porter-ankare är något unikt, och är dessutom en dyr antikvitet i kategorin "nautiskt skrot". Ett sådan ankare fanns utlagt vid den nedlagda Sulfitfabriken i Hörnefors, utan att få den uppskattning det förtjänade. Det var Hörneåborna Roland och Karl-Johan som påtalat denna brist av uppskattning. De hade påbörjat viss utforskning i ärendet, och skribenten uppmärksammades på historien, och skrev en artikel på Becken-Webben för snart 1 år sedan. Där återgavs diverse detaljer om ankarets tekniska historia. Ankaret tillhör gruppen "patentankare".

Porter-ankaret vid Fabriken

Bild 1. Det unika ankaret bakom Hörnefors Sulfitfabrik, där det låg förr om åren (läs tidigare artikel).

Vid gårdagens 1.4 mil långa lördagspromenad i snöstorm gick vägen mot Hamnskär och den gamla fabriken. Med stor förvåning och beundran sågs hur det gamla ankaret nu fått ett hedervärt monument, med belysning dessutom. Belysning hade varit nödvändig denna dag. Himlen var mörkgrå, trots tidig eftermiddag. Vi återkommer i en annan artikel med några miljöbilder från vandringen, med spektakulära effekter i snöstorm. Här fokuseras istället på Porterankaret.

Porterankaret 2016

Bild 2. Porter-ankaret vid Hörnefors Sulfitfabrik har nu fått sig ett värdigt monument. Där i luften hänger ankaret säkert och tryggt, till allas beskådan, med belysning. Snöstormen är snart att vänta. För att lätta upp bilden byttes himlen ut mot en sommarhimmel, i bild 3.

Porterankaret 2016

Bild 3. Samma bild som den ovan, men med trevligare bakgrund.

Monumentets tillblivelse inger hopp - att viktig teknisk historia uppmärksammas och bekostas på detta sätt. Ankaret torde bli ett sensationellt utflyktsmål. I nästa fas måste en stor parkeringsplats anläggas i närheten, med plats för turistbussar dessutom, samt ett hotell för långväga besökande.

Gunnar Engström, 2016-02-14

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se