Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Rune Öström - om Bert-Åke Varg - del 3

Rune Öström - om Bert-Åke Varg i DN - del 1

Rune Öström - om Bert-Åke Varg i DN - del 2

<<<>>>

Musik i Hörneå

Hörneås historia

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

Hörneforsbor berättar

<<<->>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström - om Bert-Åke Varg - del 3

Bert-Åke Varg gick bort på nyårsafton inför 2023. Rune Öström, Becken-Webbens distansskribent från Rosersberg och tidigare Håknäs har tidigare berättat om sitt möte i unga år med Bert-Åke. Därefter återkom Rune med ett tidningsklipp i artikeln Rune Öström - om Bert-Åke Varg i DN.

Tidningsklippen fortsätter att strömma in från Rune. Här summeras tre nya klipp. Budskapet med detta är att Bert-Åke Varg med ursprung i Hörnefors var en mycket folkkär artist. Han var folkkär i alla åldrar kan tilläggas, med viss tyngdpunkt åt de som idag räknas som vuxna.

Rune läser uppenbarligen många tidningar. Förutom Dagens Nyheter i den föregående artikeln inleds den nya serien med Expressen 2023-02-03 med följande rubrik "Bert-Åke Varg förd till sista vilan - Vännernas farväl".

Becken-Webben är allt annat än en "nätsida för kändisar". Som undantag listar vi de kändisar som närvarade vid Bert-Åkes begravning, i alla fall de som fanns i bild i Expressen; Bosse och Gertie Parnevik, skådespelaren Pia Johansson (född i Umeå), skådespelaren Carina Lidbom, skådespelaren Göran Gillinger, skådespelaren Stefan Sauk, och radio-profilen Anders Eldeman.

Bert-Åke Varg 1954

Bild 1. En återkommande bild då Bert-Åke Varg uppträder på Solgården i Hörnefors, 1954.

Den andra artikeln som Rune skickade var åter ur Dagens Nyheter 23-02-04, under rubriken "Till minne". Nekrologen inleds med orden "Hedersgubben Bert-Åke har lämnat oss i Gubbköret..." - signerat Bengt Anderhagen som president i Gubbköret. Gubbköret synes vara en grupp gubbar som kör båt. Förutom sin medverkan i TV-serien Rederiet var Bert-Åke fritidsskeppare. Under senare år hade Bert-Åke bytt till en snabbare motorbåt "Jullan III", döpt efter sin fru Juliana (första frun Annette Lönnborg dog 1993). Det berättas om glada möten i Gubbköret i Stockholms skärgård. Hörnefors nämns inte i artikeln, men en egen reflektion är ifall Bert-Åkes uppväxt i det kustnära Hörnefors bidragit till intresset för båt och hav?

Runes tredje klipp tycks även detta vara från Dagens Nyheter, publicerat 2023-02-10. Här är det vännen och hovsångerskan Siv Wennberg som skrivit en nekrolog som inleds: "Bert-Åke Varg, han kan sjunga, dansa, steppa, och spela teater, han kan allt!". Dessa ord uttalades av skådespelaren Georg Rydeberg.

Siv berättar vidare om att Bert-Åke föddes i Hörnefors, som son till sulfitarbetaren Torsten Lundström och hustrun Helmi. Bert-Åke innehar det inofficiella rekordet för filmdubbning med 112 roller. Mer detaljer kan läsas på Wikipedia.

<<<oOo>>>

Gunnar Engström, 2023-02-11

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se