Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Rune Öström minns Bert-Åke Varg

Musik i Hörneå

Hörneås historia

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

Hörneforsbor berättar

<<<->>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström minns Bert-Åke Varg

Skådespelaren Bert-Åke Varg dog på nyårsafton 2022-12-31, 90 år gammal. Det är uppenbart att Bert-Åke var en folkkär skådespelare, utifrån all uppmärksamhet hans bortgång givit i media, även så på Becken-Webben.

Bert-Åke har ursprung i Hörnefors. Enligt Skribentens egen uppfattning kom familjen från det som heter Bredbogen i södra Hörnefors utmed Riks-13 mot Norrbyn. Vi återger några rader ur ett mail till Redaktionen från Becken-Webbens distansskribent Rune Öström i Rosersberg. Rune kom från Håknäs, vilket är 16 km söderut utmed "gamla E4", dvs Riks-13 förbi Norrbyn. Runes far hade taxirörelse, vilket förklarar detaljer i Runes berättelse.

Så här skrev Rune; 2023-01-01;

Hej
Jag har ett minne av Bert-Åke Varg som jag träffat en gång i början av 50-talet.

En pojke i Håknäs, Lennart Holmström, ryckte ofta in och körde pappas buss sista turen ca kl 22 från fabriken i Hörnefors till Håknäs. Det hände att jag åkte med, antagligen var jag på bion nere vid fabriken och en gång så åkte en kille med som inte alls verkade ha med fabriksarbete att göra och Lennart och han var tydligen nära vänner.

Kompisen hoppade av vid Bredbogen och när jag frågade vem det var så sade Lennart att han hette Bert-Åke och höll på med ”teater”. De två var jämnåriga och jag märkte att den där Bert-Åke inte behövde betala. Kan det ha varit Bert-Åke Varg? Bodde han i Bredbogen?

Hälsningar Rune

 

Ja, så kunde det gå till. Bert-Åke kanske var skyldig Runes pappa någon 50-öring från 50-talet. Detta lär ju vara preskriberat, och värdet av berättelsen är ju långt mer värdefullt än så.

Runes idé om hemvist i Bredbogen sammanfaller med egen teori, det senare erinras vara förmedlat av grannen och släkting till Bert-Åke - Sune Lundström.

Bert-Åke Varg 1954

Bild 2. Bert-Åke Varg uppträder på Solgården i Hörnefors, 1954.

Becken-Webben önskar bevara och hylla minnet av Bert-Åke Varg som bidragit till bygdens storhet.

Gunnar Engström, 2023-01-02

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se