Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Runes nettingpallning

Fiskereportage

Hörnån FVO

Fiske

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Runes nettingpallning

Rune Öström är en återkommande läsare och skribent som skickade några rader till Redaktionen som julhälsning 2013. Under denna rubrik berättade Rune om då han fångade en öring-sik-id och pallade netting. Becken-Webbens julhälsningar städas gradvis bort, och Runes bidrag förtjänar ett bättre och mer bestående öde. Därför återkommer här Runes berättelse under rubriken ”fiskehistorier”.

Det vattendrag som Becken-Webben har koppling till är den närbelägna Hörneån (även känd som Hörnån) med tillhörande Fiskevårdsområde. Fiskerapporter och allehanda skrönor återges här utan censur, och som uppmuntran till hugade fiskekortsköpare. Som extra försäkring till fiskekortet föreslås att man då även köper med sig lite inlagd sill eller skivad rök lax på butiken Frendo (Statoil Hörnefors) eller på ICA (Lundins Bensin & Livs, Gräsmyr). Det är tack vare en ”levande landsbygd” som du som läsare har möjlighet att finna något läsbar på denna nätsida! Med samma motivering finner du något ätbart i Hörnefors och inland bland butiker och restauranger – en påpasslig utvikning angående köp av fiskekort.

Nu handlar inte Runes berättelse om Hörnåns Fiskevårdsområdet utan om tjuvfiske i Öreälven. Detta låter allvarligt, men det hände sig för länge sedan och det som hände är garanterat preskriberat .

Gunnar Engström 2014-01-25

Jag växte upp ca 800 m från Öreälven, men angående fiske har jag mest dystra minnen. Som 12-åring metade jag en gång och fick ett jädrans hugg, blev så upphetsad att jag ramlade på en hal sten och höll på att drunkna, kunde ju inte simma. Men en baddare till öring fick jag. Jag väntade tills kläderna torkat hjälpligt och travade sedan i triumf iväg hem till mamma. Kommen en bit på väg började jag inse att öringen nog var en sik men det var ju inte fy skam det heller. Mamma konstaterade snabbt att jag nog hade ramlat i vattnet och att siken var en id. En tids "älvförbud" inträffade..........

Något år senare fick en kompis och jag för oss att vi skulle norpa några nättingar (nejonöga) ur Pelle Käcks sump. Just som jag öppnat den hörde vi Pelle skrika uppe på hängbron och jag "sumpade" sumpen så många veckors nätting försvann. Vi sprang för brinnande livet, kom fram till Långed totalt utpumpade, vilade och gick hem till Håknäs. Jag hann se Pelle stå på gården och prata med mamma så jag vågade inte gå hem förrän efter flera timmar. Fattar än idag inte hur jag lyckades blåljuga och att mamma trodde mej. Förmodligen moderskärlek...........

Rune Öström, Rosersberg 2013-12-22

Bild 1. Detta är inte Rune Öström i färd med att halka på en hal sten utan en av dagens bybor i Becken som ska dra upp en öring till julbordet år 2013, med motiveringen att ”det är inte för sent än”.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se