Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Rydals museum
uppmärksammar Becken-Webben

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rydals museum uppmärksammar Becken-webben

Inför sommaren 2012 fick Redaktionen ett mail från Rydals Museum. Detta museum ligger inte i närheten av Hörneå/Becken, utan i Marks kommun - en del av Västra Götaland - i landskapets nedre hörn. Centralort är Kinna. Det geografiska området kan beskrivas som ”textilbältet”, inkluderande Borås i närheten.

Det var just textilen som förde museet till Becken-webben, och än mer precist till byns vattendrag ”bäcken”. Marks kommun verkar ta vara på sitt kulturarv, med Rydals museum i spetsen. Museet har en rad program och aktiviteter kan man konstatera när man läser på nätet. Inför sommaren 2012 anordnas kultur kring tvätt av textil, förr i tiden. Man sökte en bild från gamla tiders tvätt av kläder. Naturligtvis hittade man detta på Becken-webben, bland Algot Engströms bilder i artikeln om ”Kvinnor i arbete”. Bilden visar hur man tvättade i byns vattendrag ”bäcken”, på 1910-talet (se bild 1). Frågan från Rydals museum gällde tillstånd att få nyttja denna bild. Bilden skulle man trycka i en informationsskrift. Fotografens brorssonson (undertecknad) gav det naturliga svaret ”ja” på den frågan.   

Tvätt i Bäcken

Bild 1. Effektiv tvätt i bäcken, på tvättbryggan.

Som ett axplock ur sommarens program 2012 för kultur inom Marks kommun och Rydals museum kan man läsa följande rader: 

24 juli - 10 augusti (tisdag – fredag)
Upplev Rydal med guide. Möt Ottilia i jordkällaren och prova på att tvätta på gammalt vis – gnugga, banka och vrid i lakhuset. Följ med på promenaden. Samling vid museets entré. Gratis. Ingen föranmälan.

Tron är att bilden från Becken-webben skulle tjäna sitt syfte till den beskrivna aktiviteten om ”tvätt på gammalt vis”. Det är synd att Marks kommun inte ligger närmare Hörneå, eller tvärt om. Man skulle kunna sysselsätta sig hela året om med olika kulturaktiviteter inom museets regi, ett föredöme för andra kommuner.

Angående sysselsättning - den återkommande läsaren av Becken-webben undrar möjligen vad undertecknad har gjort - istället för att skriva artiklar. Andra aktiviteter har intecknat all tänkbar och otänkbar tid, förutom det dagliga ”förvärvsarbetet”. Som tur är har bybon Tord Fröling, nyss fyllda 70 år, bidragit med intressant läsning och dråpligheter. För egen del ligger en rad artiklar ”i pipeline”, som det heter, delvis skrivna andra inte påbörjade. Däribland ska vi få höra musik komponerad av Johannes Norgren, en kändis från det gamla Hörneå/Hörnefors. Det dåliga samvetet ligger som en blöt filt, tills höstens regn och rusk får filten att torka upp. Då dämpas arbetslusten utomhus och mer tid framför datorn ges till förmån för Becken-webben.

Bild 2. Svensk kvalitet inom tvätt!

På temat ”tvätt”, visas bild 2. Här ses en gammal Elektro-Helios tvättmaskin från 1980. Osannolik kvalitet har fått den att gå i drygt 30 år. Dock tvingades undertecknad utföra en operation på maskinen genom att skära upp en reparationslucka i fronten och utföra diverse akut livräddande åtgärder för 5 år sedan. Nu var det dags igen för akuta insatser, men livet gick inte att rädda – eller snarare - det fick vara nog innan hela spektaklet säckade ihop i en stor blöt rosthög. Svensk kvalitet då den är som rostigast och bäst. Rydals museum torde säkert höra av sig om tillåtelse att även nyttja bild 2 i sitt framtida program.

Gunnar Engström, 2012-07-19

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se