Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Skidreportage 1 - Becken Skidstadion - 2018

Becken Skidstadion

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skidreportage 1 - Becken Skidstadion - 2018

Becken Skidstadion är högaktuell så här i OS-tider. Becken-Webben siktar på att få OS till byn år 2019, med andra ord ett ganska udda år i OS-kalendern. Becken-Webben fanns på plats då förra vinter-OS gick av stapeln i Becken by, att läsa via denna länk.

Becken Skidstadion 2018

Bild 1. Två spår är aktuella för stunden. Den röda banan, kallad "Snabbspåret" är 9 km långt, och startar vid Bygdegården i Hörneå Centrum. Den svarta banan nere till höger är Tords Wasalopps-spår, som brukar vara ca 1km långt, om man nu inte råkar trassla in sig i alla skoterspår som massakrerar sträckningen, och kors och tvärs når hela Wasaloppets längd av 90 km.

Snabbspåret har under åren varierat i sträckning och längd. Spåret underhålls av spårchefen SvenEric Bergström. Sträckningen i kartan (bild 1) är GPS-ritad, vilket är nytt för i år, att synka ihop GPS och Becken-Webbens programvara! Man ser att spåret mestadels letar sig runt på myrar.

Tord Frölings Wasaloppsspår är populärt inför Vasaloppet, eller som ersättning för det senare om man tar några varv, och grundar med valla och piller mot yrsel. Men, när denna artikel skrivs har skotrarna övertaget och spårchefen Tord Fröling är desillusionerad. Dessutom har det under senare år varit en kamp mot inte bara snöskotrar utan även mot väder och vind. Tidvis har så kallad "hö-valla" varit bättre än snö-valla. Tord är oftast mycket snabb med att dra upp spåret och väder kan vara lika snabb att ta bort spåret. Ibland hinner inte skidåkarna komma på plats förrän det är för sent, eller för den delen, avbryta Vasaloppet.

Bild 2. Första kontrollen före "Lill-Långmyrberget". Från vänster ses Kenneth Eklund som provkör skotern med två skidor i fören, och Bengt Falestål som går på skidor, och längst till höger Redaktör Lena Lindholm som åker skidor.

Bild 3. Redaktör Lindholm på Ravelmyren.

Bild 4. Här ses Redaktör Lindholm åka slalom i nedförsbacken vid "grusgropen" inte långt från "asplönn" bakom Ravelmyrberget. Många begrepp som inte säger mycket för utomstående. Lindholms slalomteknik är på hög nivå.

Gunnar Engström, 2018-01-20

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se