Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Skidreportage 2 - Becken Skidstadion - 2018

Becken Skidstadion

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skidreportage 2 - Becken Skidstadion - 2018

Det är nog tack vare Becken Skidstadion som Sverige fått så många medaljer i vinter-OS 2018, som avslutas idag. Vi visar här några förberedande bilder för kommande OS i byn.

Becken Skidstadion 2018

Bild 1. Två spår är aktuella för stunden. Den röda banan, kallad "Snabbspåret" är 9 km långt, och startar vid Bygdegården i Hörneå Centrum. Den svarta banan nere till höger är Tords Wasalopps-spår, som brukar vara ca 1km långt, om man nu inte råkar trassla in sig i alla skoterspår som massakrerar sträckningen, och kors och tvärs når hela Wasaloppets längd av 90 km.

Det är ovanligt mycket snö vintern 2018 och nu dessutom riktigt kallt runt -20 sedan någon vecka tillbaka. Vi visar några bilder.

Skidlöpare Becken

Bild 2. Nej, detta är ingen terrorist utan en skidlöpare vid -20 grader C uppe på Ravel-ränna, dvs spåren som löper på Ravel-myren.

Ravelmyren, eller Rävelmyra, var en gång en eftertraktad havsvik för dåtidens bronsåldermänniskor som då bodde i byn. Blickar man tillbaka ca 3000 år var kusten mellan Ängersjö och Becken by likt den i dagens Ratans hamn. Ravelberget var en ö och innanför den fanns bra hamnar. Alla bronsåldersrösen berättar om ett gynnsamt läge och stor aktivitet. Mer om det på annan sida.

Ravel Hotel

Bild 3. Ett perfekt ställe för högfjällshotell, även om fjällen inte är så höga. Den gamla kojan kan byggas om till lyxhotell, och gästerna verkar redan ha anlänt. Detta måste utvecklas till kommande sportevenemang och vinterturism.

Ravelmyra skidspår

Bild 4. En stämningsfull bild av "Ravelränna", dvs skidspåret som snirklar sig runt på Ravelmyra. Man ser lite spår av älgar, hjort och rådjur. Renar förekommer vissa år, dessutom. Hit har inte så många skotrar hittat ännu.

Skotermarodörer

Bild 4. En annan myr, där skotrarna förstör skidspåren. Skotrarnas framfart har upprört många spårchefer och skidlöpare genom åren. I eftermiddagssolen ses oändliga mängder skoterspår, helt meningslöst kors och tvärs över skidspåren.

Gunnar Engström, 2018-02-25

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se