Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Skidreportage 2011-12

Becken skidstadion

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skidreportage 2011-12

Marcialongaspåret är förlängt!

Hörneå 20120218: Tord Fröling rapporterar:

"Med/av  hänsyn till miljön har jag nu förlängt "MarciaLonga" så att man lätt kan köra sju mil på skidor, men bara ca 4 km med skotern för att dra upp spåret Uppe vid tjärnen har jag gjort en rundslinga där man kan varva runt tills man får ihop sju mil- eller stupar av utmattning.
Skotrar släpper som bekant ut massor av CO2 medan en skidåkare bara släpper ut lite då och då :-)

Just nu är det kanonspår och skogen bjuder på lä.

Åk skidor!

Mvh Tord"

Både Vasaloppsspåret och SvenErics är nyspårade!

Hörneå 20120210: Tord Fröling och SvenEric Bergström rapporterar att både Vasaloppsspåret och SvenErics har spårats under fredagen.

Den senaste tidens stränga kyla har inneburit en viss avmattning i skidåkandet på Hörneås skidspår. Nu tror vi dock att stigande temperatur har initierat ett stigande skidintresse. Välkommen till Hörneås skidspår i helgen!

 

Nytt skidspår "Marcialongaspåret" i anslutning till Vasaloppsspåret!

Hörneå 20120130: Tord Fröling rapporterar:

"Jag har dragit upp ett spår från åkern och över bäcken.
Jag har pratat med Kjell-Einar och får använda hans bro som han lagt ut

Det börjar mitt för ladan nedanför Sallinens och går rakt över bäcken upp i skogen till höger och norrut, sedan uppför en backe, in i skogen mot söder och man kommer ut på en myr vid tjärnen, sedan tillbaka ner mot åkern och man kommer ut vid ladan nära busshållplatsen.
Bromsa!!!

I början är det lite löst och ojämnt men det blir snart bättre om det blir uppåkt och vi får lite mildare väder

svängen upp i skogen är ca en km
Nån som har gps kanske kan mäta senare.

Åkriktning är väl kanske bäst från Bäcken och uppåt och på slutet ner borta mot busshållplatsen vid ladan där.

Spåret runt åkern kan man ju också varva runt på som tidigare

Pröva gärna och kom med synpunkter.

Mvh Tord"

 

SvenErics snabbspår 15 km, är nyspårat och i utmärkt skick!

Hörneå 20120128: "SvenErics snabbspår" är i ett alldeles strålande skick: Den senaste tidens nysnö har gjort snötäcket absolut heltäckande. SvenEric Bergström och Tord Fröling har gjort ett fantastiskt arbete med att preparera och spåra. Dessutom är temperaturen, åtminstone denna helg, ytterligt komfortabel.

Spåret startar mittemot Bygdegården. I år är det enkelriktat, varför man efter ca 15 meter tar vänster (enligt skylt). Spåret letar sig genom skogen, över myrar, förbi grillplatsen vid "Grusgropen" upp till vägskälet vid skogsbilvägen mot Ängersjö. Här svänger man först vänster. Man följer spåret längs vägen nästan fram till E4. Sen kör man tillbaka och följer vägen mot Ängersjö fram till "korsningen" innan man återvänder. (den som önskar åka en kortare tur kan naturligtvis avstå från den ena eller båda dessa "vägturer"). Sen följer man spåret tillbaka över nya myrar, genom skog och över berg.

Som Hörneåbo måste man betrakta sig som privilegierad. Tänk att ha tillgång till så fina skidspår här hemma där vi bor! Tack Tord och SvenEric!

Lena Lindholm

SvenErics 13-km-spår har blivit 15 km och Frölings Vasaloppsspår har ändrat sträckning!

Hörneå 20120122: SvenEric Bergström rapporterar att "snabbspåret" nu blivit 15 km och att det dessutom är nyspårat. Det är bara att åka! Spåret startar mitt emot Bygdegården och vid första "väg/spår-skälet håller man till vänster.

Redaktören som, förra helgen begav sig på premiärtur på det dåvarande 13 km-spåret fascinerades över att Hörneåskogen ännu en gång visar upp nya vyer och horisonter. Det nya spåret är, i huvudsak, enkelriktat så man riskerar inte oväntade möten i de fåtaliga backarna. Förra helgen noterades en och annan blåbärskvist genom snötäcket i skogen. Efter den gångna veckans snöande torde ris och tuvor numera vara helt täckta av tjock, mjuk snö. En skidtur på SvenErics måste rekommenderas till alla som äger ett par skidor!

SvenErics

Vidare kan nämnas att Tord Fröling delvis dragit om "Vasaloppsspåret". Spåret har flyttats närmare "bysidan". Detta för att undvika skoteråkare i skidspåret. Vasaloppsspåret är 13 km. Man behöver alltså bara åka 69,2 varv för att köra ett Vasalopp! För den som inte vill köra ett helt Vasalopp går det utmärkt att köra ett eller valfritt antal varv. Spåret ligger bekvämt och tryggt nära byn, det är delvis belyst från E4 och det är en träffpunkt för glada skidentusiaster i Hörneå.

Vi ses i spåren!
Lena Lindholm

Nytt skidspår 13 km!

Hörneå 20120109: SvenEric Bergström rapporterar:

Nu är en del av "nya" skidspåret uppkört. (Längd för närvarande är *13 km*.)

Starten sker nedanför Bygdegården och *Åkrikningen är till vänster*, nedanför Bertil Forsgrens!! Tyvärr måste vi åka efter skoterleden Ca. 50 meter ovanför Forsgrens. Har även utnyttjat en del av skogsbilvägen som blev bortplogad ifjol!!!!

Målgången är oxå nedanför Bygdegården. Jag kommer att sätta upp en skylt där imorgon tisdag. Så fort det blir mera snö så kanske det går att förlänga spåret, men nu är det så här så länge. Flera har redan åkt. Välkommen att prova, riktigt bra tycker jag.

Mvh "Spårchefen" SvenEric

Redaktionen rekommenderar alla att prova det nya spåret. Skicka gärna in rapporter från skidupplevelsen!

Utmärkta förhållanden i Vasaloppsspåret!

Hörneå 20120107: Vasaloppsspåret är åter uppdraget. Nu är föret och spårprepareringen i ett alldeles utmärkt skick. Njut av vintern, snön och solen eller månskenet. Ta några varv i Frölings Vasaloppsspår!

Frölings Vasaloppsspår har öppnat!

Hörneå 20111212: Skidsäsongen har börjat i Hörneå! Fredagen den 9 december öppnade Frölings Vasaloppsspår. Ett snöovader samma dag tvingade spåransvariga att stänga spåret, men de öppnade ånyo söndagen den 11 december.

Enligt uppgift till redaktionen har spåret invigts med stor entusiasm. Fredrik Carlsson sägs redan ha kört ett helt Vasalopp på 1,3-km-spåret! Redaktionen gratulerar spåransvariga till en lyckad premiär och Fredrik till en storartad sportslig prestation!

Spårarbetet inför skidsäsongen har börjat!!

Hörneå 20110819: Spårchefen Sveneric Bergström har nu påbörjat arbetet med Becken Skidstadions skidspår för vintersäsongen 2011-2012. I år planeras för en ny spektakulär och naturskön sträckning av Svenerics snabbspår.

I detta första skede sker spårarbetet med hjälp av röjsåg i ett nytt, ännu så länge lövat, skidområde söder om Mjösjön.

Redaktionen, och troligtvis Beckens alla skidentusiaster, ser med förväntan fram emot skidupplevelser i nya skidspår till vintern.

Röjning inför skidspår

Sveneric Bergström och Gunnar Engström planerar skidspårets dragning genom ett av de nya skidområdena söder om Mjösjön.

Vill Du hjälpa till med spårarbetet eller vill Du ha ytterligare information; kontakta Sveneric.

Nu stängs skidspåren!!

Hörneå 20110408: Spårcheferna Tord och Sveneric meddelar att skidspåren vid Becken skidstadion stängs för säsongen. Nu är våren här!

Redaktionen och alla skidåkare tackar för en fantastisk skidsäsong med fina och välskötta spår!

Becken skidstadion

Röd bana - SvenErics snabbspår - 15 km t.o.r.
Blå bana – Ulf Hahlins naturspår – 5 km
Turkos bana – Lenas Granspår – 3 km
Lila bana – Engströms snårspår – sammanbindande
Grön bana - skoterleden utmed kraftledningsgatan - även möjlig för skidor
Notera kartans rutmarkering - 1 x 1 km

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se