Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Skogs-Nolia 2015

Skog och fritid

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skogs-Nolia 2015

Hörneå och Hörnefors var åter värd för Skogs-Nolia. Någon kilometer bort i skogen samlas en av världens största skogsmässor. Mängden av skogsmaskiner, traktorer, sågverk, ”4-hjulingar”, motorsågar och smörjoljor är osannolik. Många 1000-tals ton fraktas fram och tillbaka varifrån de kom, och det kan man ju ha åsikter om. Å andra sidan är jord och skog den faktor som får världen att överleva och kompensera för det urbana storstadslivet och inte minst dess trafik.

Vi visar några bilder från tillställningen som pågick 11-13 juni 2015, lagom försenat såsom det brukar bli på Becken-Webben.

Lena vid Komatsu

Bild 1. Redaktör Lena Lindholm har hittat en favoritmaskin, en röd sådan. Vi tar oss friheten att berättat att maskinen är av märket Komatsu, och tillverkas i Umeå.

Lena vid grip

Bild 2. Redaktör Lena Lindholm är gripen av situationen. Lastmaskinen i bakgrunden känns liten för detta redskap.

Miskowskis

Bild 3. Carolina och Lisa Miskovsky uppträder på en scen hos Norra Skogsägarna. Till höger på scenen ses Björn-Urban, han hoppade upp och jammade och röt. Han kommer från Fjollträsk, och sjöng falskt, mycket störande.

På Skogs-Nolia avgörs även skotar-SM. En skotar är en maskin som plockar upp och kör iväg (skotar) avverkat timmer ur skogen. Tävlingen är som en kombination parallell-slalom och plockepinn. I finalen körde två unga män från södra Sverige, hur det nu gick till?

Vi måste också nämna Holmen AB som ställer marken till förfogande för evenemanget. Egentligen var det MoDo och Frans Kempe som förvärvade just denna skog av Hörneå Bruk för drygt 100 år sedan. Modo övergick sedermera i Holmen AB för ca 10 år tillbaka.


Gunnar Engström, 2015-07-01

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se