Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Snöskoter i Hörneå 2023

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Snöskoter i Hörneå 2023

Snösäsongen 2023 är imponerande. Ett snödjup på gården uppmättes till hela 1.55 cm, i lite skugga. En annan företeelse som hör vintern till är snöskotereländet.

Skribenten är känd som skotermotståndare, vilket med tydlighet framgår på Becken-Webben, med några exempel nedan;

Snöskoter i Hörneå 2021
Mjösjömyren - 2019
Vinterpromenad 190112 - 2019
Mellandagsreportage - 2013
Tords tankar om snöskoter - 2010

Upprinnelsen till dagens artikel och skoter-motåtgärder var grannen Ulf Hahlin som knackade på. Ulf hade tagit ett varv på skidor i vårsolen. Med förfäran konstaterade Ulf hur skotrar kört kors och tvärs bland skogsplantor som tittade upp ur snön. Detta var i det område av Hörneåskogen som kallas Gran. Skoter-massaker sågs även på andra planteringar med kortare trädplantor under snön.

Skoterelände

Bild 1. En skylt inköpt i Lycksele för många år sedan, kom nu fram ur gömmorna.

Skoterförbud

Bild 2. Skylten sjönk ned djupt i snön. Plantorna når inte upp, men några brutna toppar hittades då man skidade fram i skotermassakerns spår.

Arctic cat

Bild 3. Avslutar med en bild från 2021, nedanför bybon Tord Fröling. I förgrunden en Arctic Cat Anno Dazumal - att beskåda på Norrbottens Museum. Hur den kommit till Hörneå kan man fundera på?

Budskapet i denna artikel är att snöskoter måste hålla sig i uppmärkta leder. Att förstöra skogsplantor för tusentals kronor är kriminellt och kommer beivras.

Gunnar Engström, 2023-04-02

Maila gärna till redaktionen, med bilder eller berättelse!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se