Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Sommarlyckan - husvagn "mint condition"

Gamla saker

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Sommarlyckan - husvagn "mint condition"

- Utpost Coronaland

"Hemester" är en företeelse i Coronatider sommaren 2020, istället för resor till allsköns ställen på andra sidan jordklotet. Effekter av detta är positivt, på flera sätt förutom att minska spridningen av virus. Detta uppmärksammades i en nylig artikel om en trendig sommarstuga. Coronan har gjort att priser på både sommarstugor och campingfordon har skjutit i höjden. Här tittar vi närmare på en husvagn, i "mint condition".

Vi kollar på några bilder. Dessa är från 2017 och från en ny besiktning 2019. Objektet finns långt söderut, i Göteborgs skärgård, på "Ingenstansön. Mer än så berättas inte för att motverka rusning till objektet.

Husvagn mint condition

Bild 1. Husvagnen "sommarlyckan". Detta är en stor vagn, till synes intakt ur denna fotovinkel. Den har "havsnära" campingplats, men skogen har vuxit upp runt vagnen. Köparen lär få avverka skogen för att få den därifrån.

Husvagn mint condition

Bild 2. Sommarlyckan, på nära håll, här inspekterade av Becken-Webbens Redaktör Lena Lindholm och dennes mor Barbro.

Husvagn mint condition

Bild 3. Sommarlyckan, vardagsrum. Notera den fina kaminen med spisplatta till höger i bild.

Husvagn mint condition

Bild 4. Luftig planlösning, även luftigt korsdrag. I högra delen av bilden noteras att kaminen är bortplockad (2019, att jämföra bild 3 från 2017). Det är som "finn fem fel", en svår uppgift i dessa bilder och nog inte många som bryr sig heller. Ägaren av husvagnen verkar ha gett upp hoppet, kanske på mer än ett sätt. En fräck stöld av en kamin. Det är en hel del "ö-vandrare" som passerar vagnen, en vagn som inte är lika "avlägsen" som denna text ger sken av.

Husvagn mint condition

Bild 5. Sommarlyckan och dess kök. Till höger ses en gasolspis och därunder en gasolugn. Det mesta verkar var i gedigen emaljerad plåt. Köksskåp och annan inventarie tycks inte vara gjort av lättviktsmaterial. Husvagnen måste ha varit tung.

Husvagn mint condition

Bild 6. En solstråle skickas från himlen och exponerar ett fynd på marken, ett arkeologiskt fynd, ett svart fat. Något för Antikrundan att bedöma?

En husvagn som passar coronatider, luftig konstruktion så att allt virus blåser bort. Avlägsen ställplats, dit virus inte når.

Att lista ut vilken modell detta är - var svårare än väntat. Formspråket kan vara runt 1960 och kanske engelskt. På nätet hittar man nästan allt, om gamla husvagnsmärken, som; Swift, Lunar, Cavalier, Fairview....etc. Sök på denna länk, om gamla husvagnsmodeller. Men, inte ens där tycker man sig hitta modellen för denna artikel. Kanske är det en unik husvagn, som bör renoveras av tålmodig entusiast till "mint condition"?

Gunnar Engström 2020-06-23

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se