Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Spanska grisar

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Spanska grisar

Någon nyårskrönika på Becken-Webben blev det inte. Istället lever nyheterna i realtid på Becken-Webben, och i viss mån i dåtid (Algots fotografier, etc). Tusse Lindholm-Engström vill dock uppmärksamma att Becken-Webben ibland levererar framtida nyheter! Detta låter ju konstigt, men möjligen har katter ett sinne som vi människor saknar.

Tusse och gris

Bild 1. Tusse Lindholm-Engström ligger i sin korg och drömmer tillsammans med den lilla grisen, och funderar på vad han ska skriva om härnäst på hemsidan. - Råttor har jag ju skrivit om, så i brist på annat får jag väl skriva om grisar.

Den 23 januari 2009 skrevs en artikel på Becken-Webben om spanska sjukan och om Signe Lundgren som dog till följd av denna epidemi år 1919. Signe var förlovad med Konrad Engström, som dock överlevde influensan. Spanska sjukan var en ”vanlig” influensa men av ny typ som slog hårt mot i synnerhet unga människor. Miljoner människor dog, just som första världskriget gick till ända (att läsas om på annan sida).

Det som var lustigt med artikeln om den sedan länge insomnade Spanska sjukan var att frågan återkom några månader senare. Nu dök ett liknande virus upp med ursprung från grisen, och kallades svininfluensa. Tusse, som i egenskap av katt inte vaccinerat sig mot grisar, erinrar hur världen oroade sig. Oron gällde just likheten med den Spanska sjukan, den influensa som uppmärksammats på Becken-Webben. Så, visst kan man hålla med Tusse om att Becken-Webben var framsynt, men det var nog snarast en tillfällighet.

Gris i Bad Oyenhausen

Bild 2. Grisars influensa bevakades noga, såsom här i Bad Oeynhausen av en tysk polis.

Vi ska inte gå in på spekulationer om rätt och fel. Med dagens facit är det lätt att se oron 2009 som hysteri. Å andra sidan kan virusets milda genomslag och spridning vara just en effekt av att många vaccinerade sig. Då spridning bromsas minskar även risken för att viruset hinner omforma sig till något farligare. Det var just detta som hände med Spanskan, menar Tusse, och någon kattinfluensa vill man ju inte drabbas av.

Gunnar och gris

Bild 3. Klappa grisen är inte farligt menar husse, likaledes i den tyska staden Bad Oeynhausen som är känt för att ha många grisar.

 

Gunnar Engström, 2010-01-07

Maila till redaktionen och berätta!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se