Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

The Alma Story

Släkthistoria

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Artikel 13

The Alma Story

Av någon outgrundlig anledning föll sig orden i rubrik på engelska. För, hur ska man i ord beskriva en ganska komplicerad och sorglig 100-årig historia. Bakgrund till denna artikel är den om ”Hans och Greta - alias - Gustav och Magda” 2012-11-17. I denna finns ett foto från 1910-talet med tre generationer av Becken-bor; Per-Anton och Alma, med barnen Gustav och Magda, och Per-Antons far och mor. Historien handlade om barnen, och det pratades om föräldrarna Per-Anton och Alma, men se här blev det fel – berättade snart 90-åriga Estrid Bohlin. Förmildrande omständigheter åberopas i ärendet, i det att uppgifterna i boken ”Hörneå, vår by dess historia” är lite otydliga.

Bild 1. Per-Anton med Gustav och Magda i knä. Till höger sitter Alma. Årtalet kan vara runt 1914. Fotograf torde vara byns egen Algot Engström.

Estrid berättade en dramatisk historia som utmynnade i att Alma inte alls var moder åt vare sig Gustav eller Magda Jonsson. Alma var brorsdotter till Per-Anton Jonsson. Det var därför Alma såg lite väl ung ut på bilden i den föregående artikeln.

Bild 2. Samma personer som i bild 1, men här vid början av 1920-talet. Fotot är av Algot Engström och bilden innehåller fler personer. Personerna är samlade framför Konrad och Thyra Engströms nybyggd och ståtliga hus, där nu Karl Johan Lundström och Eva Olsson nu bor i byn.

Saken var den, att Per-Antons maka, och moder till barnen, hette Dorotea. Detta berättade Doroteas sondotter Barbro Jonsson till Redaktionen. I komplikationer till förlossningen den 19:e augusti år 1912 förolyckades Dorotea. Barnet, som döptes till Magda Sofia, var för tidigt född, på medicinskt språk rätt och slätt ”prematur”. Magda Sofia överlevde dock strapatserna.

Bild 3. Ungdomar i byn runt år 1930, med Magda och Gustav i mitten.

Estrid Bohlin (född Sjöstedt, 1924) har ju fått detta berättat för sig, men enligt historien var Magda så liten vid födseln att hon rymdes i en tallrik. Här kan skribenten minnas fel vad Estrid sa, kanske var det en grötskål eller en soppterrin, och det lär väl bli en ny ”knäpp på näsan” från Estrid. Hur som helst, en tallrik/skål/terrin kan vara av olika storlek – och kontentan var att Magda var mycket liten. Magda växte upp och levde länge, till den 29 mars år 1999, om man hittat rätt i Svenska Kyrkans register på nätet.

Bild 4. Per-Antons födelsedag, med kullrig hatt i mitten. Via Svenska kyrkans nätarkiv får vi fram att Per-Anton föddes 1883-04-29, och dog 1946-12-22. Det finns många fler personer i bild, och vi sluter oss då till att datum och årtalet då bilden togs är den 29:e april 1943, då Per-Anton fyllde 60 år. Till vänster om Per-Anton ses Alma, och till höger ses Magda och Gustav. I bilden var Magda lite drygt 30 år gammal, för att leva till dryga 86 år. 

Ordet ”sociala trygghetssystem” förknippar vi med dagens ”välfärdssamhälle”, men motsvarigheten för 100 år sedan hette Alma, med andra ord släkt och vänner. Per-Anton lämnades med två små barn, och här fanns en plats för en brorsdotter Alma att fylla. Naturligtvis finns det aspekter på detta också, att Alma kanske berövades ett ”eget liv” av plikt till farbrodern. Man ser Alma återkomma på många bilder framledes i Becken bys fotohistoria.

I och med detta hoppas vi att ”The Alma story” har kommit till klarhet, till alla läsares belåtenhet.

Gunnar Engström, 2012-12-15

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se