Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Traktorer och maskiner

Gustav Jonssons EPA

Patrik flyttar berg

Robin Ragnarssons Traktorgrävare

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Traktorer och maskiner

Traktortätheten i Hörneå är ytterligt hög. För den oinvigde kan antalet traktorer i förhållande till antalet invånare möjligen förefalla svårbegripligt eller åtminstone lite intressant. Redaktionen har påbörjat ett arbete med att försöka kartlägga traktor- och maskinbeståndet i Hörneå samt användningsområdena för dessa fordon.

Vill Du presentera Din traktor eller grävmaskin på hemsidan; Skicka bild och lite text eller hör av Dig till redaktionen!

Mirjam Hägglöf och Lena Lindholm

"Grävande reportrar" på uppdrag.

Text och Bild: Mirjam Hägglöf och Lena Lindholm

Björk

Sunes BM10

En traktor i sommarhagen får inleda år 2011 på Becken-Webben. Bilderna har sitt ursprung från en cykeltur under sommaren 2010. Turen var ganska kort, den så kallade Borch-rundan längst in i byn (max 1 km). Om än kort så hinner man uppleva mycket på en sådan tur i det händelserika Hörneå.

Bild 1. En hund vill hälsa på cyklarna, eller cyklisterna. Hunden, som är ganska ung, har efternamnet Olsson-Lundström, tillhörande Eva och Karl Johan.

Bild 2. Strax efter hunden kommer hästarna i sommarhagen. Liksom för hunden saknas namnen på hästarna, men efternamnet är Lundström, Sunes och Kristinas.

Bild 3. Strax därpå kommer en 23-hästars traktor med efternamnet BM10. Här är det ryttaren Sune Lundström som sitter bakom tyglarna.

Bild 4. Slåtterbalken fälls upp. Sune håller borta sly från ängen på detta sätt, ett ständigt gissel för alla markägare kan skribenten intyga. Skribentens egen metod är att kratta med grävskopans tänder. Den senare metoden tas till då röjsågen inte hinner med. Sunes metod är nog att föredra.

Bild 5. Sune demonstrerar den kraftfulla motorn, en 2-cylindrig tvåtakts tändkulemotor.  Sune berättar att traktorn inköptes 1952. Sedan dess har traktorn varit igång varje år. Ljudet från BM10:an är ett säkert sommartecken i byn.

Sunes BM10 är ett kulturarv. Som arv är den annars från fadern Ernst Lundström. Sonen Sune var nog ca 12 år då traktorn införskaffades.  En traktor har en själ och en identitet som man växer ihop med. Flertalet läsare har nog svårt att instämma i detta påstående. Ibland ligger man i konflikt med sin traktor, exempelvis vill den inte starta när man själv vill köra. Just BM10 har nog en extra stark själ. Med tändkulemotor måste man hota med blåslampa för att sätta sprätt på cylindrarna. En sommardag är detta nog enklare än under 30 graders kyla, långt ute i skogen, i mörker, under snöfall, och i blåst.

Som alla säkert känner till står BM för Bolinder Munktell. Skribenten, med uppväxt i Eskilstuna, är mycket väl förtrogen med BM, sedermera BM-Volvo, därpå Volvo-BM, därpå Volvo och dagens VME.  Vid den gamla industrin i centrum av stan finns idag ett museum, väl värt att besöka. Här följer lite historik. 

BM 10 riktade sig mot mindre och medelstora lantbruk, och klarade en- eller två-skäriga plogar i den hydrauliska baklyften. Sikten (framåt) var god, vilket ju framgår av bilderna ovan, och därmed utmärkt för radodlade grödor. Motorhuven är endast 28 cm bred! Tidiga modeller hade tydligen ett avgasrör som utmynnade bakåt, och som sprutade eld och rök på den stackars person som skötte något redskap baktill traktorn. Avgasröret riktades därefter uppåt, som ses på Sunes traktor. Avgasröret fick därmed även en godkänd ”gnistsläckare” så att traktorn kunde köras in i byggnader utan att tutta eld på dessa! Traktorn hade 5 växlar framåt (20 km/h) men endast 1 back (4 km/h). Den vägde 1380 kg. 

BM 10:an och den större BM 21 blev företagets sista traktor med tändkulemotor. Motorn härstammade från en konstruktion från mitten av 20-talet. Däremot var den övriga konstruktionen gjord av en tysk som flytt undan andra världskriget.  6 400 st BM 10 tillverkades under åren 1946–1953 och hade ett riktpris år 1953 på 8 690 kr.

Gunnar Engström, 2011-01-01

 

Björk

Eklunds traktor

Kenneth Eklund har en traktor från Volvo BM, modell Buster 1964. Traktorn är försedd med en Trima-lastare och används för bla snöskottning och vedhantering. Vid fototillfället var det dags för byte till sommardäck samt ansiktslyftning inför våren.

Kenneths traktor

Björk

Engströms traktorer

International Harvester (IH), modell X. Dessvärre vet inte ägaren till denna traktor vad det är för någon modell. Det kan vara en IH 414, från sent 60-tal. Om än namnlös så är det en slitvarg som ägaren Gunnar Engström haft i sin ägo sedan 1991 och inte kunnat skiljas från trots många funderingar åt det hållet. Traktorn kördes hem en vinterdag, ända från Husum. Traktorn klarade denna strapats, snarast bättre än föraren. Den tävlar i klassen ”Hörneås fulaste traktorer”. På motorspråk kunde man kalla det en ”rat-trac”, eller så. En ägare av en dylik traktor lever i symbios med densamma, man känner varje skruv (naturligtvis UNC-gänga) och lyckas alltid få fart på den. Motorn är 4-cylindrig, med läckande avgasgrenrör. Hytten har bra ”air-conditioning”.  Med ombyggd frontlastare och bucklig skopa har många stenblock lastats, till den grad att en hjulspindel gick av och fick bytas. Traktorn har fått bekänna färg många gånger. Till traktorn har många tillsatser byggts, allt från en betongskopa, diverse lyftarmar, en hydraulisk vedklyv i frontskopan, integrerad sågbock i baklyften, etc. De mer spektakulära tillsatserna ses nedan:

Lerduvekastare

Bild 1. Lerduvekastare i baklyften

IH med piskställning

Bild 2. Piskställning i frontlastaren.

Personaltransport

Bild 3. Användbar till personaltransport vid arbete på gården.

Traktorjacuzzi

Bild 4. Traktor-Jacuzzi i frontskopan, med stickande rök från eld under badbaljan. Jacuzzi-effekten fås medelst en en slang som tillsats, från traktorns avgasrör till badbaljan.

Traktorbord

Bild 5. Mobilt höj- och sänkbart trädgårdsbord för festliga tillfällen.

......

Om Poclain LY80Engströms grävare

Här visas en grävmaskin, av historisk typ, en Poclain LY80 från ca 1975. Sitt stora livsverk uträttade maskinen åt Luleå kommun, och därefter är den känd för att ha grävt många stugtomter i Sillviken norr om Umeå. Till Hörneå kom maskinen år 2001 då den köptes av Gunnar Engström för diverse projekt i sandlådan. Halva arbetstiden går åt till att skruva i maskinen, en kamp mot hydrauloljan, men på det stora hela är den driftsäker och stark.

Den franska hydraulföretaget Poclain var pionjärer på 60-talet när de monterade en grävmaskin på ett lastbilschassi - födelsen av den moderna hjulgrävaren. Begreppet ”modern” känns dock relativt när man studerar Engströms LY80. Maskinen är på ca 15 ton. Grävsystemet arbetar med högtryckshydraulik medan 4-hjulsdrivningen sker med mekanisk kraftöverföring, allt från en luftkyld 6-cylindrig Deutz-motor.

En gång utsattes Engströms Poclain för ett attentat. Efter en hel dags dikesgrävning, och medan undertecknad spolade av sig dammet, hörde man hur grävmaskinen vrålade igång utanför fönstret. Vrålandet var extra högljutt på grund av ett läckande topplock (ett läckage som sedermera reparerades). Iklädd endast handduk, och febrilt letande efter något lämpligt tillhygge, rusade grävmaskinsägaren ut på gårdsplanen för att stoppa attentatet. Man förväntade sig en grupp grävmaskinshuliganer. Attentatsmannen visade sig istället vara en Hörneå-bo (ej namngiven men ses ertappad på bildbeviset ovan). Attentatsmannen hade kommit släntrande tillbaka från Mjösjöfesten framåt senkvällen (helgen innan midsommar), och beslutat sig för att köra grävmaskin. Till sitt försvar anförde attentatsmannen med ynklig röst och ångersam ton:

”-Den startade så lätt,……… men sen hittade jag inte avstängningsknappen”.

Som alla läsare nog förstår så tillhör händelser av detta slag vardagen iHörneå, och det är ju roligt.  

Lena i skopa

Gunnar Engström 2009-01-25

Björk

 Borchs traktorer

Borcks traktor

Familjen Borch-Sjöströms "Traktor nr 1": En Massey-Ferguson 178 från 1973 med ombyggd Ålö-lastare. Till denna har de en snöslunga kopplad på vintern.

Borcks bandvagn

Familjen Borch - Sjöströms ”Traktor” nr 2: ”Terri” från 1982. Denna används framför allt som vedtransportör men även för att rensa diken och som älgdragare. Denna tar sig fram överallt.

motordetalj

"Terrin" hade från början en variator från en skoter men den är ombyggd,av Borch,variatorn har numera elektrisk styrning.

Björk

Fler traktorer och maskiner kommer snart att presenteras på sidan....

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se