Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Tumba VM-Hockey

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tumba VM-Hockey

En närmast oändligt lång julledighet möjliggör diverse byggarbete inomhus, och till detta krävs viss städning av vinden. Halva tiden går åt att flytta lådor och skrot. Endast i enstaka fall hittas något att kasta. Två gamla hockey-spel hittas. Det ena av dessa är från 1971, ett STIGA i vit plast, ganska funktionellt och föga iögonfallande. Det andra är likaledes ett STIGA tillverkat i Tranås, men i trä-material. Isen består av en fiberskiva, och mest troligt kommer denna från det närbelägna Rundvik, en pionjär med produktnamnet "Masonite". Vi visar några bilder.

Bild 1. Tumba, en lika stor legend som Masonite.

Om Sven Tumba som rekryterats av STIGA 1959, kan man läsa en hel del intressanta artiklar. Även 1963 då ALGA gjorde en kupp och köpte över Sven Tumba till deras kopierade produkt. STIGA å sin sida hade kopierat idén med spelet från företaget Aristo.

Det går även att hitta säljnoteringar för gamla hockeyspel. Ett Tumba-VM-Hockey i "mint condition" värderas till mellan 400-800 kr, men i flera fall verkar dessa inte ha uppnåtts utan betalats med endast 300 kr. Inte ens värt frakten. Istället ses värdet i nostalgi och kulturhistoria - vilket är ambitionen med denna artikel.

Bild 2. En ung Sven Tumba på en sliten pappersdekal. Han är sig lik i bild, om man jämför länken.

Bild 3. Dåtidens topp-match stod mellan Sverige och Canada.

Bild 4. Den svenske målvakten ser inte ut som Honken Holmkvist. Annars, en riktig "iron-face", ett strykjärn som skrämmer vilken "canadick" som helst, utan skyddsutrustning på huvudet och med platt näsa.

Bild 5. Här på Canadas spelhalva hettar det till. Till vänster en MoDo-spelare, men till höger kommer en Skellefteå AIK och kandiderar på "trissan". Så dumt det kan bli. Hörnefors är ett gammal MoDo-fäste med sin MoDo-fabrik.

Det gamla Hockey-spelet får leva kvar på vinden. Man kan tänka att spindlarna tycker om utrymmet under isen.

Gunnar Engström, 2018-12-31

 

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se