Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Tusse - veckans husdjur i ICA-Kuriren

Husdjur

Hem och trädgård

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tusse - veckans husdjur i ICA-Kuriren

En stor händelse i Hörneå historia är katten Tusse, som blivit veckans husdjur i ICA-Kuriren. Denna tidning når många, nästan en halv miljon läsare tycker man sig kunna uttyda. Tidningen gör reportage om det ena och det andra, och däribland djur, och i detta fall husdjur. Matte Lena, tillika Redaktör för Becken-Webben, skickade in en bild tillsammans med några meningar, och vips var Tusse i tidningen.

Vi återger inte bild och text, som ICA-Kuriren har copyright på. Istället plockar Skribenten ut några bilder ur arkiven. Tusse har figurerat på Becken-Webben ett otal gånger, i begripliga och obegripliga sammanhang, exempelvis som rock-katten i bandet Tussez och Hussez. Vi visar några bilder.

Tusse - i ICA-Kuriren

Bild 1. Tusse och Matte Lena Lindholm.

Tusse - i ICA-Kuriren

Bild 2. Tusse servar grävmaskin, en Poclain LY80.

Tusse - i ICA-Kuriren

Bild 3. Då Tusse inte riskerar att få olja på tassen tar han gärna på sig en av sina finkavajer, här på språng i naturen.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Tusse kallar sig "bondkatt". Bondkatt betyder frihet, menar Tusse, att röra sig fritt i naturen. Han har egen dörr, med digitalt lås som öppnar sig bara för honom. Han håller ordning på stenmuren och alla råttor i området. Dessutom tyvärr, kan det ibland komma en söt (och god) ödla eller fågel i vägen, men sådant tillhör ovanligheterna försäkrar Tusse! Det låter tryggt.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Tusse är van i digital miljö, och uppskattar sin mobiltelefon runt halsen. Den laddas på natten, och utan den vill han helst inte vara. Man känner sig oklädd utan GPS, menar Tusse. Matte kan spåra Tusse varhelst han är, nästan. Tusse retas ibland med att söka sig till ställen dit GPS inte når, där han kan vara i fred ett tag, exempelvis under husgrunden. Tusse går även i koppel. Detta behövs vid resor, för att valla runt husse och matte så att även de får komma ut ibland.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Tusse är en mycket berest katt, här ses han kör husbil till Nordkap.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Fickparkering av husbil är extra utmanande tycker Tusse.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Tusse har bott mycket på hotell, både för människa men ibland även för katt. Det senare hotellet är nog bra, och blir nödvändigt då människohotell inte tillåter katt. Människohotell är dock betydligt roligare, menar Tusse. Att utforska ett nytt hotellrum är alltid intressant. Att sitta på fönsterbrädan och spana på storstadens alla hundar i koppel är underhållande.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Tusse spelar själv tass-boll och tycker att människornas motsvarighet kan vara intressant. Här ses Tusse titta på fotbolls-VM från en av sina favoritplatser i husbilen, på matbordet. Intresset för denna sport delas inte av vare sig husse eller matte. Det är svårt att göra mål på Tusse, då han är målvakt i en dörröppning. Tusse tar lätt ned en boll en meter upp i luften. Tusse har dock blivit en mogen katt, 14 år gammal, och bollspelandet har avtagit något.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. En annan av Tusses favoritplatser på kvällen är på instrumentbrädan, i detta fall med Örnsköldsvik by night i bakgrunden.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 3. Tusse är en lurig katt med många rutiner och egenheter. Extra roligt är det att busa med husse, eller lura godis av matte.

I texten som Redaktör Lena Lindholm skickade till ICA-Kuriren inledde Lena med att förtydliga att "Tusse är en katt"! Denna mening tyckte ICA-Kurirens Redaktör var övertydlig, rent ut sagt överflödig, och ströks. Den övriga texten kvarstod, och Lena avslutade med att:

"Vi tackar för privilegiet att få leva med Tusse."

Ja, det är ett privilegium att få leva, umgås och kommunicera med djur i ett ömsesidigt utbyte och på varandras villkor.

Gunnar Engström, 2020-05-18

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se