Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Tykos No:7

Hörnefors fabrik

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tykos No:7

I en nylig artikel med den kryptiska rubriken ”Tuben i Tykos fokus”, berättades hur vatten leddes via ett rör av trä (vattentub) från dammen på Bruket till den då nybyggda Hörnefors Sulfitfabrik. Rubriken Tyko avsåg Tyko Karlsson. Han var tongivande i samhällsbyggnad och annat under 1900-talets första halva. Bland annat startade han Hörnefors första bensinstation, stavat benzin med ”z”. På 1920-talet lät han fotografera och kolorera ett antal motiv som vykort att sälja till sina kunder och turister.

I tre av Tykos vykort sågs vattentuben. Som vykortsmotiv för 100 år sedan signalerade vattentub förekomst av industri och välstånd. I en tidigare artikel från 2011 visades sex av Tykos vykort som skickats till Redaktionen av Gunborg Wikner. Om Tyko Karlsson levt idag hade han nog uppskattat Becken-Webben. En läsare idag heter Erik Idhult, han har även bidragit med text och bilder i olika artiklar och har presenterats tidigare. Nyligen berättade Erik att han lyckats få tag i hela sju vykort. Detta tros vara samtliga av Tykos bilder. Med stor spänning utlovades att den tidigare okända bilden No:7 skulle exponeras på Becken-Webben.

Hörnefors Fabrik

Bild 1. Tykos bild No:7 - Hörnefors Sulfitfabrik sedd över den så kallade Fabriksviken. Notera kalkstenstornet och bakom lövslyn i strandkanten ses en gammal ångare utmed kajen. Fotografen förblir okänt. Det är fullt rimligt att det var Becken bys egen fotograf Algot Engström som varit framme. Han återkommer överallt på denna hemsida. Han var som mest produktiv på just 1920-talet.

Motivet togs från väst-sidan av Fabriksviken. För att komma sig dit fanns nog en stig, eller så var vägen byggd som ledde ut på den så kallade Kalvarskatan. Namnet beskriver en halvö ut i Bottenviken där det idag ligger en del sommarstugor. Vägen är dessvärre högaktuell av en annan anledning. En gång i tiden byggdes den med fyllning från fabriken, så kallad kisaska vilket var en restprodukt från Sulfitprocessen. Då smart värre - men idag - värre än någonsin. Idag diskuteras saneringsbehov av miljöskäl, vilket man kan läsa om hos Länsstyrelsen i Västerbotten. Historien är lika tung som de metaller som finns i askan. Då när Tyko Karlssons beställde sina vykort var inte detta ett problem.

En turist som passerade Hörnefors vid tiden hette ”Herr E von Gegerfelts”. Om detta skrev han en bok med titeln ”På motorhoj med bönholk från Haparanda till Ystad” och som gavs ut av Bonniers 1921. I den fanns en bild av den gamla träbron på Bruket vid Gamla Kyrkan. Det var Bonniers arkivchef Ingemar Perup som skickade bilden till vår Redaktion hösten 2012. Kanske köpte herr von Gegerfelts några vykort av Tyko Karlsson. Eller, så fyllde han benzin på Tykos station och frågade efter vykort som inte fanns, och Tyko skred till verket vilket vi här beskådar.  

Gunnar Engström, 2014-03-15

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se