Becken Skidstadion 2022

Becken skidstadion

Bäcken Skidstadion

Naturspår i februarisol

Nya gamla rösen

Den glödande stenkulan i Granberget

Istids-Rabbe på besök

Hörneås Fornhistoria

Skog och fritid

<<<>>>

Startsida

Becken Skidstadion 2022

Vinter och snö är det ingen brist på i februari 2022.

Skidor 2022 Hörneå

Bild 1. Ett försök till skidtur i januari. I detta fall Hamptjärnen.

I bild 1 ses ett inledande försök att åka skidor i slutet av januari. Tron var att skaren bar för smala löparskidor, men.....inte så! Skribenten var inte först i skogen. I höjd med Hamptjärnen fanns en mängd skidspår - lätt översnöade - kors och tvärs över rester av skogsavverkning och markberedning. Detta tolkades vara ett så kallat "polisspår" - en av byborna som bor inte långt från detta skogsparti.

Bild 1 visar ett försök att ta sig runt det blå spåret i bild 3 (se nedan). Detta fick avbrytas i höjd med Hamptjärnen (bild 1), då snön i skogen inte hade bärighet. Istället fick man prova en sväng runt Granberget i lössnö.

För mycket snö har varit ett problem sista veckorna. Nyhetsflödet har varnat för "snösmocka". Ordet "snösmocka" känns som ett uttryck i lekskolemiljö - men - verkar ha blivit vedertaget, dessvärre.

Becken skidstadion 2022

Bild 2. Becken Skidstadion 2022 - det som brukar kallas "snabbspåret" (se rött spår i bild 4-5).

Kring månadsskiftet januari-februari sågs ett fint spår draget med spårkalle, med start vid Hörneå Bygdegård. Tyvärr blev spåret översnöat, men verkar dagen till ära åter vara uppdraget. Det visar sig vara Fredrik Schaeder och Sanna Borch som kört upp spåret. Fredrik skickade en kartbild hur spåret går, ca 4 km (se bild 2, blått spår). Spåret liknar det som förr kallades "Sven-Eriks snabbspår", se bilder 4-5 nedan, rött spår. Sven-Erik och Maggan Bergström har tyvärr flyttat under 2021.

Välkommen till Becken Skidstadion!

Gunnar Engström, 2022-02-19

<<<oo>>>

Ur tidigare reportaget

Becken Skidstadion 2021

Bild 3. Inget av dessa spår finns kvar just idag, men fanns vid Becken Skidstadion. Det blå spåret är årets version av Hahlins naturspår. Det lila är ett spår som kan kallas Stefans rallyspår.

Grannen Ulf Hahlin, liksom undertecknad, var på god väg att få upp ett spår på manuell väg, egentligen Hahlins naturspår. Sedan kom stor snö och därefter stor tö, och så var det spåret obrukbart.

Det finns eller fanns dock ett spår draget med skoter, men kanske "privat" avsett (se bild 1). Det exponeras bara till del här på Becken-Webben. Detta spår var riktigt bra, innan senaste tövädret satte stopp för det. Det är oklart om det kommer återuppstå.

Becken skidstadion

Bild 4. Becken Skidstadion under dess glansdagar, kring 2010.

Becken Skidstadion 2018

Bild 5. Ett annat år kunde spåren se ut så här, det svarta nere i högra hörnet var Tord Frölings Wasalopps-spår. Området där är idag en av Norrlands mer trafikerade skoterparker, kan tyckas.

 

Har du något att berätta - hör av dig till Redaktionen!

Besökare