Becken Skidstadion 2023

Becken Skidstadion - startsida 2023

<<<>>>

Becken skidstadion 2022

Becken skidstadion

Bäcken Skidstadion

Naturspår i februarisol

Nya gamla rösen

Den glödande stenkulan i Granberget

Istids-Rabbe på besök

Hörneås Fornhistoria

Skog och fritid

<<<>>>

Startsida

Becken Skidstadion - reportage 2023-01-26

Skribenten har nu provat spåret tre kvällar i rad, varav två ggr i svart mörker. Spåren är isiga och snabba - men mer långsamma i uppförsbacke - i brist på fäste.

Karta mars 2022

Bild 1. Efter besiktning kan bekräftas att spåret är såsom den röda slingan anger, nästan 6 km långt.

Att bo på landet innebär att geografiska benämningar lever vidare sedan 100-tals år tillbaka. Lägger man på det dialektala är det ibland svårt att förstå. Om man försöker beskriva skidspåret i gammal tid, med benämningar hämtade ur 1808 års Stor-Skifteskarta, kan några referenspunkter låta som följer:

Spåret startar vid byvägen söder om Viktors (tidigare hus fanns på platsen 1808 men kan då vara under annat namn), och följer därefter vintervägen mot Ängersiön. Vid Lill-Långmyran viker spåret av söderut mot norra spetsen av Örter-Tjernmyran och upp över berget mot Refwelmyran. Spåret gör en loop på myren mellan Refwelberget i söder och Refwelmyrberget i norr. Därefter fortsätter spåret norrut och passerar österut till Kläppmyran. Spåret klättrar upp på Lill-Långmyrberget för att åter följa vintervägen österut över berget och ned på Lill-Långmyran i riktning mot byn.

Becken Skidstadion 2023

Bild 2. Första rundan 2023-01-24, uppe på Rafwelmyran. I princip kolsvart, men kameran hittar lite ljus i kvällsmörkret. Rimfrost på träden ca -5 grader, isdimma, tunn månskärva, mäktig upplevelse.

Becken Skidstadion 2023

Bild 3. Här är gamla vintervägen mot Ängersiön, ned från Lill-Långmyrberget 2023-01-25. Tyvärr +1 grad och snön är borta från träden. I fjärran hittar kameran en röd himmel av solnedgång. I praktiken svart.

Vid första rundan kördes medsols. Nära målgången, i full fart nedför Lill-Långmyrbergets isiga spår och i ljuset från en pannlampa inses ett hinder i vägen, en nedtyngd tall i bild 3. Med lite tur lyckades man ducka under trädet. Bild 3 är fotad dagen därpå 2023-01-25 i motsols körning uppför berget, med yxa. Den späda tallen kunde rätas upp.

Becken Skidstadion 2023

Bild 4. Uppe på Refwelmyran 2023-01-25. Notera två ljusa punkter i fjärran.

Uppe på Refwelmyran i bild 4 skymtar man några figurer i fjärran, två ljusa punkter som tycks röra sig mellan späda myrtallar. Pannlampan ger lite sken, men kamerans bildförstärkningen överdriver det som i princip är totalt mörker. Detta är platsen för de så kallade Västerbottens-hövdingarna som ligger begravda i otaliga rösen i området och dåtida kustlinje. Tiden går tillbaka till sen bronsålder för 2500 år sedan. I en framtida artikel kan vi återkomma till hövdingarnas göranden, med stöd av Jonathan Lindströms bok "Sveriges långa historia".

Skogens tysta ljud i vinternattens mörker - historiens skeenden och gravarnas närhet ger fascination och fantasi. Efter en tids observerande insågs att figurerna i bild 4 stod still och bestod av reflexpinnar i snön som satts upp för att staka ut spåret för spårkallen.

DBecken Skidstadion 2023

Bild 5. En sportälg med mycket stora klövar har tränat i spåret, en lång sträcka. Detta bidrar till upplevelsen i djupa skogen, i skymning den tredje kvällen 2023-01-26.

En skidtur i Becken-skogen kan varmt rekommenderas, så länge det är kallt.

Gunnar Engström, 2023-01-26

<<<oOo>>>

 

Har du något att berätta - hör av dig till Redaktionen!

Besökare