Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Julafton vid Ångermanälven

Reportage

<<<o>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Julafton vid Ångermanälven - 2022

Månsken över Ångermanälven är en låt som många har vuxit upp med, i alla fall de som är lite äldre än dagens sociala medier och mobil-narkomani. Vi återkommer till denna dragspelslåt längre ned. Här ska vi istället bevittna Julafton utmed Ångermanälven - med två välkända broar - Högakustenbron och Sandöbron.

Bild 1. Skymning över Högakustenbron den 23 december anno 2022. Platsen är känd för många resande utmed E4. Här finns även plats för husbil vilket är en förutsättning i detta fall.

Bild 2. På toppen av brons pyloner finns upplysta dekorationer likt julgransspiror.

Bild 3. Kväll den 23 december.

Bild 4. Natt mot julafton.

Bild 5. Soluppgång julaftons morgon.

Låten månsken över Ångermanälven (tryck på denna länk för att lyssna) skrevs av Kalle Grönstedt. Kalle föddes 1912 i Nora socken i Höga Kusten (Ångermanland), inte långt bort från dagens Högakustenbro. Kalle var virtuos på dragspel, ett instrument som idag nästan fallit i glömska. Dragspelet var dåtidens synt, allmänt populär men hatad av Sten Broman. Skribenten tillskriver sig själv den klassiska musiken, men uppskattar även dragspel som fadern Lennart spelade. Farfars bror Algot Engström var känd spelare av dragspel i Södra Västerbotten, då det begav sig för 100 år sedan. Tyvärr hann man aldrig träffa Algot, vars livsgärning är en viktig del av denna hemsida, inte minst bilder. Algots bilder har även inspirerat Pontus Varg i hans hyllning till fadern Bert-Åke Varg.

Bild 6. En annan bro att fira självaste julaftons kväll vid - Sandöbron. I detta fall kör man mot Klockestrand på norra sidan av Ångermanälven.

Högakustenbron är troligen en av Sveriges största dekorationer - som vid jul och nyår!

banner

God Jul 2022

Gott Nytt År 2023

banner 2

Gunnar Engström, 2022-12-24

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se